BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

2009年11月28日土曜日

New beat..

Skang nie ak tgh syok dngar lagu dri Maher Zain lepas dngar satu masa g Autumn Gathering aritu..then check kat utube..smua lagu2 die best2..

Contemporary music with the same message to bring people to the rite path..really suit my emotion well

Check out the album..smua best2 giler...especially the hindustan version my fav..

2009年11月15日日曜日

Autumn....

Skang nie dah kul 4pagi....ingat nak g kenkyuu(lab) lpas subuh nie. Kalau x ngantuk la..tpi skng nie mata tgh kuyu jer nak tido.

So lebih baik g mandi dulu..pekena air panas cket..

xde bende nak wat, layan blog dan utube jer...

Skng nie mostly ak layan lagu korea jer lak, bukan ape ak suka tgk choreo yg menarik, J-pop nie ak rase strong kat band dan solo nyer singer. For girl and boy groups nie, kureng~~~~cket

Bukan nak kata, first suara x mantap dan live x power, 2nd tu choreo ntah ap2...x berstyle..kuang3

Ak dri kecik mmng suka bende melibatkan choreo nie sbb nmpak syncronizd..sbb tu ak selalu la msuk choral speaking ke..marching band...puisi drama ke, drama sekola etc..Sbb tu nmpak jer persmbhan ber-choreo, trus jer tertarik dan menarik..hehehhe

Klu korea nye choreo..lbih mantap ler sbb kebnyakan choreographer diorng dari US yg juga penah wat choreograph utk artis2 sana mcm Justin timberlake..

Saje je best tgk choreo nie sbb menunjukkan betapa ssahnye nak kejesama dlm memastikan keharmonian dlm performance tu..

Ak rekemen SM Ent artist..lbih kurang ala2 Johnny Ent or HP nye Ent tpi nie lagi power la...group2 yg power bwah ent nie BoA, Tohoshinki, Super Junior, Shinee, Girl Generation dan yg terbaru f(x)...

Ak bukan wota sngat tpi really fun to watch the choreo....

The latest from Shinee is ring ding dong which the dance is choreographed by the same person who choreographes dances for gwen stefani..though umur nak sama2 Hey say jump ,I prefer their concept..



And f(x) chu though most of the members nye umur sama ngan taraf Berryz koubou, their concept a bit mature and strong... their dance choreograph by Rino(japanese woman) who is one of the member of BEAT FREAK in American best Crew nyer show...

2009年9月30日水曜日

Raya datang lagi

Tahun lepas x dpt beraya ngan family, syukur tahun nie dapat gak beraya ngan family. Beraya ngan family nie yg bestnye bagi ak waktu nak wat persiapan hari raya tu. Waktu nie juga ler satu2 nya waktu smua orng dpt cuti. Leh kumpul ramai2 dan sembang2.

Raya tahun nie ak x jln bnyak sngat sebab ak nak luangkan masa ngan mama ak..sian dia asyik kesepian ngan my father kat umah..so cuti nie ak pun luang ler masa walaupun kadang2 tu kawan2 asyik ajak kuar..Tapi ak bgi alasan xde transport,snng cket...hehhehe

Paling best dan tragik mase raya nie waktu pgi2 raya..mase nak bermaafan tu. Tahun lepas ak x sempat nak join nangis2 nie. Tahun nie ak sempat menangis DOUBLE lagi. Campur tahun lepas nyer.

Dulu2 ak x nangis2 sngat bila nak minta ampun2 nie...selalunye my sis and my lil bro nangis.Tapi skng kan diorng dah besar. X abis2 duk ulang dialog sama

'zubir ensem kan???', 'ayie ensem lagi...' etc....

biasa la bdak2 remaja nie..tapi sesetngah bdak JAD pun camtu gak...

Back to cite pgi raya, mase nak minta maaf tu ak cool jer....sbb bukan turn ak lgi, ak jdi tukang camera la takut2 x sempat lak nak tngkap gambar. Aksi nangis2 dimulakan oleh Kak Long ak, baru pgang tgn jer dah mula mnangis, then aksi ini trus diperhebatkan lagi ngan Kak ngah ak.

Nasib baik abang ak cool jer, ak pun ingat ak cool jer. Tapi lepas tgk mak ak nangis, ak trus terasa syahdu dlm ati nie, sdih x terkira campur ngan x balik tahun lepas. Smua perasaan itu trus membuat ak akur ngan airmata ak mencurah2 kuar...

Ditambah plak ngan adik ak duk pasang lagu raya plak sbgai background music untk menambahkan kesyahduan...

Adik2 ak tu sbnarnya nak nangis gak..sbb tu depa pakai spek hitam. Saje nak cover.tapi apa2 pun time raya, sesi nie paling best. Ayah ak lari siap2 dah sbb die takut die nangis gak sbb 2 tahun lepas lgi dahsyat aksi nangis menangis nie..hehhehe

Enjoy the video ....yg kbnyakan lawak disbbkan adik2 ak yg sedikit over...hahahhah

aksi tangisan melampau telah di-edit kuar..tnggl yg lawak2 cket jer...



video


video


video

2009年9月9日水曜日

Semakin ari semakin malas

Yeah,tinggal lagi seminggu nak balik. Perasaan seronok bukan main lgi , dan perasaan mlas ke kenkyuu(lab) semakin mncurah-curah.

Semnjak 2 menjak nie ak asyik g lab lmbat jer. Bkan ape, dah posa so ak x nak ler wat keje yg kena masuk bengkel dan bertukang2 nie..bnyak debu oohhhhh...

Ari nie gak ak rase bengang cket sbb kali pertama ak gduh ngan labmate ak yg japanese sorng nie...bulan posa nie ak try mybest utk sbar jer ngan die, tpi tiap kali ak bgi idea, ade jer yg x kena bgi die..

dah ler ak nk blik mnggu depan, wat bnyak songeh die mnggu nie...So , skng nie ak wat jer ikut plan yg ak dah rncng b4 nie, yg lain lantak ler die wat sengsorang mnggu depan..ak nak balik RAYA!!!!

Tapi, bile msuk final year nie, bru ak sdar, ak nie kurang smngat TEAMWORK...mngkin sbb ak biase keje ALONE dri dulu, so smua keje x jadi when it comes to TEAMWORK...Ak rase besalah gak kat die sbb ak x bncng ap2 ngan die, ntah ler..ak jdi blur tanpa idea bila dlm team..tpi klu duk sorg2 wat keje, bnyak lak idea nie kuar.

Bulan posa nie ak nak mnta maaf kat die thru my blog...hahha..dun wory, blik dri mlysia nie ak akn wat yg terbaik utk bantu die as team mate..Hopefully..hehhehe

2009年9月6日日曜日

Officially..

Pagi nie malas giler nak bngun awal tapi disebabkan ari nie ler kuar official letter tentang keputusan entrance exam ak ke Yokohama Univ...ak terus bngun awal cket sambil tunggu pak cik posmen datang...

Walaupun ak tahu yg ak memang dah dpt, tpi ak tetap x percaya dan x berpuas ati selagi x dapat official letter tu...

Berdegup jantung ak mase nak buka peti pos tu, takut2 last minute main tukar ke keputusan. Ak dah x kisah, klu lulus alhamdulillah, klu x balik Malaysia jer la..

Ak bersyukur sangat yg ak sememangnyer lulus walaupun die ade gak eja nama ak salah kat official letter..ape la orng nie kan..Tapi memang le, ak bersyukur x terhingga nie..keputusan nie telah menebus balik kekalahan ak mase x dpt masuk KEIO dulu...huhuhuhuh

Xpe..kali nie ak akan ganbare utk dapt MARA nyer, klu x dpt pun ak usaha wat baito sendiri and cover smua yuran ak sendiri..syukur gak die ade offer ak duk asrama(macam skola lak)

GANBARE ZAHIR!!!!!!

2009年9月4日金曜日

POSA!!!!

Pukul 3.00 pagi, ingatkan nak tido kejap untuk bangun sahur, tapi x leh tido lak. Main tido2 ayam jer.
Seminggu lagi sebelum berlepas pulang ke KEDAH. Sebelum tu terpaksa berhadapan dgn bermacam ragam kat lab.

Yg nie x kena yg tu x kena-----last2 I dun care jer...hehhehe

Dah nama pun posa, jadi nak beraktif-aktif sngat x leh, tapi still produktif dgn keje2 lab. Rasenya kalau masuk master nie camne le ak nie, ak jenis x suka terikat ngan jadual lab. kalau 3rd year, abis kelas then trus balik umah jer, nie klu lab, mau tiap ari kena g gak...at least kalau nak nampak rajin ler...hehhehe

Bulan posa nie gak ak kurangkan bercakap ler, bnyakkan ibadah..ehhehe sebab ak sure nyer klu stat jer jejak kaki kat umah, kemalasan utk mengaji ngan wat sunat2 nie berkurangan. Depend kat orng, tapi ak kenal sngat ngan diri ak nie,

mula2 ckp ler nak ngaji 1 juzuk sehari, then tetiba tangguh2..last2 x abis gak..

So bek ak pulun dulu mase duk kat jepun nie, sbb mase berseorangan tu bnyak, so leh fokus..nnti balik umah..nak wat ape ke, wat lah...nanti dgn nak kuar shopping nyer..sah x de mase nyer.....tapi ibadah wajib wat ler....

Minggu lepas berbuka posa kat Kedutaan, melepas ler rindu makan makanan malaysia jap walaupun ak makan ciput jer...xde selera makan posa2 nie..

Then Munirah lak ajak sekali lagi g umah die..tingkat 2 jer pun kat bngunan kedutaan tu...lepak2 ngan mak ngan ayah dan adik beradik die skali..semua sporting2 especially her mom..

Ape2 pun thanx bebnyak kepada cik Munirah, semoga persahabatan kita dpt berkekalan...ko jer la x-teammate mase debate skola dulu..hihihih

2009年6月11日木曜日

Selamat Ulang tahun JAD ke-4

Bile semua orang bercerita pasal kenangan JAD, terasa macam nak cite gak pengalaman lawak waktu g intebiu JAD dulu. Yer la kan, intebiu JAD le antara intebiu yg kire serius gak penah ak g lepas g intebiu petronas dulu...

Mase dan bile ak x bape ingat tapi ak ingat sapa lgi yg bersama-sama ak mase intebiu tu. Pada ari yg bersejarah tu ak g ditemani kakak,abang dan rakan kakakku. Dah mcam g jln2 shopping, bukan g intebiu. Mase tu mane nak tau kan dress-code camner, so selamber jer ak pakai baju kemeja jalan midvalley without TIE.
Masuk jer tmpat intebiu, chuak ak tgk bdak2 skema tgh menghafal skrip utk intebiu.

'Wah..nie bukan level ak nie...' ak terkedu seketika..

duduk jer satu seat tu, ade sorang mamat nie saje je letak fail die tepi ak...lutsinar lak tu..saje je nak tunjuk spm result die yg ber A A A kat ak.Memang hangin gak ler... Tapi ak rilex , wat dunno jer kat mamat tu. Dah power nak wat camner kan..
Nak tau sape die, tu ler die skng femes ngan panggilan MAT ANIP.

Fuh.. cara mat anip berckp ngan sorang mamat nie(aka Heerwan) bkan main penuh falsafah dan penuh ngan ilmiah ler kata orang, chuak terus ak nak tegur. Baik ak join geng kakak ak, gossip2 cket. Kmi bukan sembng senyap2, dah mcm pasar dah, siap leh bincang nak makan ape mlm nie..lpas nie nak g mane..intebiu pun belum abis lagi sedangkan orng lain duk chuak ngan preparation.

Yang x tahan tu bila ngan selambe jer kakak ak g ambik kuih yg kat atas meja wat mcm umah sendiri wlupun x dijemput lgi...hahhaha...nasib baik kak nor mase tu sporting, gelak jer tgk kmi nie, sorang jer intebiu tpi rmai lak supporter nyer...

Mase tu gak ak dngar perbualan ayah Fizah ngan sensei Arbain, berfalsafah gak tu..dngar cket jer sbb x phm pun..

Then, tiba lak masenye ak nak g intebiu, tetibe kakak ak tersedar something.

'Hir x pkai tie ka???' die bagi loghat utara cantek nya kat ak.

ak ckp x yah pun x kisah sbb mase g intebiu tu mcm x bersemngat, more to nak g jln2 KL jer dri g intebiu...

'uissh..mane leh lagutu..xpa..xpa..kak p beli sat' sekali lgi die mendesak..

Bape minit lepas tu, mai baguih punya tie..merlit merlap lagi suruh ak pakai, tang mana kak ak ambik pun ak x tau ler..

Dah abis intebiu semua, mase nak balik tu ,tetibe ler kak ak minta nak pulangkan tie tu lak. EH?? ak terkedu, kate beli tadi...nie nak bagi balik nie..ape kes??

'uishhh...ang nie..nak beli mahal la...beratuih tu...kak pinjam jaa' tersengih-sengih die sendirian.

Ak pun hairan, kat sapa lak die nie main pinjam2 nie..dah ler tmpat intebiu nie kat tgh2 KL...bhagian korporat-korporat nie...memang xde la klu nak cri tie rm10.

Rupenye, kak ak yg geliga nie p pinjam kat abang salesman keta TOYOTA ke HONDA ntah..kat bangunan keta sebelah..

Mase nak bgi balik tu..uishh punye ler malu tpi leh jer kak ak wat selamba g bagi lek...

'Cakap nak pinjam kejap jer dik..lama gak nie..bagi boyfren pinjam ye...' ckp salesman tu sambil tersenyum ke telinga.....

ak ngan abng ak bersembunyi di bngunan lain takut2 kantoi...hahha

Bende tu yg paling ak x leh lupa mase g intebiu, kire kalau x de tie lip lap lip lap tu aritu, x nyerlah ak kat YPM mase intebiu tu...maybe diorng terpukau ngan tie mahal tu..hahhaha...and thanx to my big sis tu..LUV U!!!

LUV JAD too...

2009年6月8日月曜日

Perlukah???

Salam semua,
Skng nie tgh sibuk untuk research so nak update blog nie mmng satu bende yg terpaksa diletakkan di tepi dahulu..

Tapi actually ak duk pikir gak nak sambung ke x cite sejarah aku nie...
adakah baik untuk ak menceritakan sejarah idupku kat orang yg sememangnya x ingin nak tahu pun....

And then takut plak tertokok tambah cite..nanti memburukkan nama orang yg telah pegi lak...

So ak decide untuk pikir dalam2 dulu samada nak tulis or tulis pasal bende lain jer...or diam trus

sbb diam lebih baik dari berkata-kata atau menulis...

Dousuru ne..nak sambung ke x???

2009年4月21日火曜日

Wanna hear my life story???- part 1

Tidak ku sangka thun nie ak dah berusia 22 tahun kan??Mase camnie la semua kenangan masa kecil2 dulu mula ler teringat kembali..Seronok bila kita ingat balik zaman kanak2 dulu..ada kenangan yg pahit dan ada kenangan yg manis..
Tapi bgi ak, kenangan yg paling x dpt ak lupakan masa kecik dulu waktu ak terpaksa dipisahkan from my family..

Cite die bermula selepas my family face the biggest crisis..when my parent divorced..ade ler sbb2 tertentu..di situ juga bermulanya perpisahan antara kmi 6 beradik...

Actually kmi smua ikut my mom sbb mase tu my mom x nak smua berpisah kan..tpi tau2 jer la mase tu dgn my mom x keje so mmng susah nak jaga 6 of us...MASE nie gak ler terserlah smua sikap2 sebenar adik beradik yg kmi pnggil pakcik dan makcik nie. Bkan niat utk memburukkan tpi dah jadi lumrah alam, bila senang org nampak tpi bila susah wat pejam mata jer..

Aku masih ingat lgi sikap mereka yg x snng ngan kehadiran kmi dan suruh kmi kuar cpat2 dri umah diorng. Mngkin kmi nie membebankan kot..

Then smpai ler masa my mom terpaksa ambik keputusan drastik bgi kmi smua kat org..Jgn slh fhm.nie bkan slah sapa2..even me dunt blame my mom..sebab x de sapa yg lebih fhm keadaan kmi pada mase tu selain kmi sendiri..So kmi rela pergi tnpa bnyak soal ler...

So kmi dipecahkan ,ak diberikan pada sebuah keluarga..mase tu umur ak 5 tahun. Keluarga nie x de anak, so gembira giler die lpas dpt ak..mula2 tu rasa x selesa gak tpi lpas kakak ak (mase tu darjah 6) ckp nie wat smntara jer so ak pun x kisah ler..

Di situ bermula ler kehidupan ak sbgai anak orng lain. Smua benda die belikan kat ak, ak diberikan pendidikan yg sngat lengkap..Setiap malam kena baca buku though I'm still 5 back then. Mula masuk tahun 1 mase umur 6 thun..Ibu( wat I called my foster-mom) tu cikgu skola..SO ak plaja pling muda dlm kelas tu..ak tahun 1 sebnyak 2 thun..x g kindergarden pun..hahah..x ambik pts.

Smuanye ok smpai ler satu ari tu..mama ak nak ambik ak balik..then mula ler drama drama nie...Ibu ak x nak bgi balik kat mama ak..mase tu ak x tau ape sngat..bukan nak kata ler, ibu ak nie siap pengaruh ak sruh nangis klu mama nak ambik, dia ckp dia syg sngat kat ak..camtu ler..x ingat sngat..ak pun mase tu dah confius mane satu nak ikut, either my MOM or IBU???

Then nasib bek my sis (KAK dina) nie pandai..die org pling bertnggjwab penah ak jumpa(hahahah) ..wlupun masih muda mase tu, die berusaha nak ambik ak balik...dia call pakcik ak..gtau adik ak zubir sakit..sruh ak balik jenguk jer kejap...SO ak dijemput oleh pakcik ak tnpa pngetahuan IBU..

Setiba jer kat umah, kak ak serang ak tiba2 smbil menangis..dia marah giler waktu tu..die ckp ak mcm kacang lupakan kulit ler...x sedar diri ler..tinggalkan famili utk hidup mewah ler..mcm2 ler..sebijik cam drama mase tu..ngan menjerit2 smpai semua jiran leh dngar...
Aku diam jer mase tu, then lpas dia abis marah2 ..selamba jer dia ckp

'Esok kita pindah, klu ang syg lgi kat mama..jgn duk p balik dah umah tu..'

Ak terkejut!!!..mama ambik keputusan utk pndah semata-mata utk halang Ibu dri ambik ak semula..
Adik ak lak..zubir pun , kak ak dah ambik die mnggu sblum tu dri keluarga yg lain tu...

SO smpai skng ak bersyukur ler ade kak camtu...tnpa die ak rase ak dah jadi sbhgian keluarga sane....setahun bersama Ibu ak x akn lupakan..cuma jdikan sebgai pengalaman hidup . Pengalaman yg mmpu ngajar ak erti independence..heheh..

Then kembali ke pangkuan mama..ak masuk darjah 1 sekali lgi..boring giler...tpi xpe..walaupun mase tu idup kmi sngat susah ngan 6 beradik smua kecik2 lgi tpi smua tu x penting...wats important kmi bersama..cukup ler berpisah setahun lamenyer....susah biar dikongsi bersama..

ade bnyak kisah menarik lgi sblum ak lupa. yerla dah makin tua kan ..nanti ak kongsi lagi k.

till then

2009年4月16日木曜日

Bermulanyer Kenkyuu

Waa..bermulanyer sudah sem baru dan juga merupakan tahun terakhir bgi ak bergelar mahasiswa..kalau masuk master cite lain..

Project utk thun nie memang ak fokus wat design jer..sbb ak tau nanti for resume kite kena isi computer skills and project ape yg kita terlibat..so ak pun ambik ler lab Yagi sensei..nak tau sebab pe??sbb lab die nie guna banyak giler computer simulation..yg paling baru nie MAXSURF.


MAXSURF nie bkan pe..yg nie utama jer , die ade sub lgi tu smpai 6 pecahan simulation which are SEAKEEPER, HYDROMAX, HULLSPEED, PREFIT, STRUCTURE, PLUS.


Bkan itu shaja ,ade lgi simulasi2 tambahan utk membantu dlm pengiraan math. Aku tanya sensei sempat ke blaja smua?? Jawapnnye die ckp senpai2 sebelum nie smua baca manual sendiri without any guidances from him..huh??? susah gak nie.


ak rasa sem nie paling penat sekali, nak kata kelas berkurang memang ler..tapi bnyak benda kena revise balik..dah 2 mnggu ak x makan nasi..melantak pasta ngan onigiri jer..skng nie tiap2 ari tido lewat kul 2 ,klu bngun lewat k gak ..nie kena bngun awal gak sbb lab ak semnggu 5 kali kena dtg lak tu ( pecahan 1,2,2) dlm semnggu. Letih2..


Tapi lepas tgk contoh resume kawan ak..bdak tahun akhir UTP..ak chuak cket sbb bnyak benda rase ketinggalan nie..ak perlukan lebih bnyak computer skills especially for simulations dan ak perlukan bnyak pengalaman mengendalikan projek dimana ak leh dpt gak tahun nie..so x leh ler malas2..


Nak kena prepare for entrance exam lgi..huhuhu..ak x kisah pun x pass..bnyak lgi pilihan ade..yg penting cuba...ehheheheh


So skng nie kena ler bersabar nak g mane pun..bulan 8 nie pun x leh baito..cdihnyer..nak g jln2 pun x leh sbb ari sabtu pun kena g lab gak..huhuhu

Bersusah-susah dahulu..bersenang-lenang kemudian
Nanti pun ingat nak g education fair masa Golden Week nie..insyallah klu dpt tawaran keje ok..ingat nak keje dulu b4 sambung master sbb kdng2 kita x nampak ap yg actually kita belajar for?? SO lebih baik memcari dan memahami nyer terlbih dahulu thru real experiences..STREET SMART vs BOOK SMART...I prefer STREET SMART

Ape2 pun..peluang di depan mata rebut jer..dpt offer nnti bru fikir nak ambik ke nak tolak...jgn terlalu bergantung pada 1 option jer..nnti nyesal ..huhuhuh..mcm ak x dpt KEIO UNiv dulu ler..dah xde rezeki..



Till then..

2009年4月10日金曜日

Master???

Skang nie smua bebudak JAD tgh cbuk pikir pasal nak sambung master..yer la tahun terakhir kan . Smua cbuk mencari sponsor takut2 rezeki x murah x dpt yg MARA nyer..

Baru2 nie kuar result exam...subject yg pling ak chuak mase wat sem lpas,ingatkan dah gagal turn out to be well enough...berpusing 360 darjah result die..bersyukur sngat ak..kali pertama mata ak bergenang air mata bersyukur ke hadrat ilahi....( mase nak ambik result tu pun,tgn sejuk..berdebar2 ati ku)

Keputusan kali nie menentukan ak dpt suisen(recommendation) from sensei ke x..so mesti ler chuak abis...bgai berada di udara lpas dpt result (sbb tu org ckp flying color) hehehhehe..

Then, baru ak terpikir..x kan ak nak berhrp kat suisen jer kot. Memanf betul ak x yah ambik exam for master, tpi the reality adakah my level right now sekufu or setaraf ngan master nyer course. Berhari-hari ak berfikir dan berfikir. Aku x suka lgi jdi org yg mengharap things without usaha. Ibarat menunggu bulan jatuh ke riba. Klu ade ok jer tpi klu x de???

Kita pun dah sedia maklum Allah swt dah tempatkan kita kat tmpat yg sepatutnye one day tpi wat mase skng adakah kita tau kat mane kita sptutnya ditempatkan??? we dunt know rite...itulah gunanye berikhtiar.

So I've decided to try for other Univ nye master. mane tau rezeki ku di sana. Pelbagai info tlah ku cari, memohon sensei ku utk mndapatkan application and kakoumon( soalan2 terkumpul) for me to practise and to prepare..skng nie tinggal me and my own usaha jer la...

Semoga sem nie ak x selalu bngun lewat..kena stdy balik lpas terkejut beruk tgk soalan kakoumon die....soalan pendek jer 2 jam..huh...
juga tibalah masenye utk nota2 jadku yg ak bawa dhulu smpai lebih 20kg utk berbakti kepadaku semula..

begitu juga ngan nota2 yg ak scan..sbb recycle tu recycle gak..tpi syang sngat nak buang..so nsib baek ak telah semadikan ko wahai notaku dlm bentuk yg telah discan..heheh

so hrp2 lpas nie ak berjaya make smthing for myself..the worst case pun master kat tokai..at least i already got my suisen...huuhuhu

till then

2009年4月3日金曜日

Mum's day

Walaupun sedikit terlewat..still gak nak ucapkan SELAMAT HARI IBU to my lovely mum...


Semoga sihat selalu..miss u so much....u look beautiful ngan things I've sponsored(from head to toes) but still not enough to repay what u have done for me....though its quite an expensive bag..

mama;

1) thanx for slalu tman aye g tgk wayang wlupun mama x phm sngat cite dragonball aritu...
2) thanx for x selalu marah aye walaupun aye selalu ckp masakan mama taste kampung ...tpi skng teringin lak nak mkn masakan kampung...huuhuh
3) thanx for x marah wlupun aye ngan ayie selalu tergelak klu mama tersasul......
4) thanx for being my best fren..
5) thanx for letting me be anak ksyngan mama.......more than the rest..hihihi( coz my bro did stole mama nyer kain batik wat alas tido kat asrama sbb rindu)
6) thanx sbb x mrah walaupun aye selalu tease mama..dan suka sengetkan tudung mama....hihihih
7) thanx sbb dah jga pemakanan skng....coz I dun want u to be sick..
8) thanx gak sbb tiap malam selimutkan aye mase balik aritu wlupun x berapa efisien....satu bdan kena gigit dek nyamuk ....
9) thanx gak sbb sudi nangis utk pelakon drama indon...wat bazir air mata jer...bek nangis for me,....xpe...touching2...nsib bek x nangis tgk spa Q tu..hahhahhah

Wait for me raya nie insyallah....I'll buy u a new bag..hihihih

Special for u..from Girl generation..dear mum..listen to my heart..

2009年4月1日水曜日

Talent time...


Cite yg ak tunggu2 selama nie..ambik tiket balik mlysia 28hb girigiri jer leh tgk cite nie....
nasib bek cinema buruk kat SP tu tayang cite nie tepat pda waktu premier die..

Bagi ak lpas jer tgk cite MUkhsin, ak dah mula terpikat ngan gaya sentuhan berlainan pengarah Yasmin Ahmad ( but I'm not a big fan of her or should I say him....wondering???)

Tapi gaya cite memang best , penuh kelainan ngan adat resam pelbagai bangsa. Dulu mukhsin nyer cite, fokus utama moreto Malay, tpi kali nie berbeza dgn sentuhan lebih kepada adat org India.

Penggunaan English yg bagus..lawak yg spontan..ckp membuktikan filem nie mampu berdiri staraf ngan filem box-office yg lain..

cite yg cuba lain dri pengaruh teknologi..berkisarkan Mahesh yg speech and speaking impaired person yg telah jatuh cinta ngan Melur (kacukan Melayu-england cket) dan di situ terselit cita mngenai ketaatan seorng anak, tolak ansur dan lain2..

Sedih gak lar mase last2..akak dpan ak tu nangis teresak-esak lgi....naseb ak control lgi...

ak bagi 10 per 10 nie..perfect..muah...

Filem the worst penah ak tgk plak cite 'SAYANG U can Dance'...
cite mngarut yg penah ak tgk dan cite pertama ak gelak smpai menangis sbb x tahan ngan scene2 yg ntah ape2.

Kesian kat sharifah amani kena berlakon cite cenggitu..nak wat ala2 High School Musical..at least la choreograph tu wat ler elok2...tpi cam hampeh jer..

Ngan si dafi yg nari mcm ala2 g nari kat zoux club jer....kawan ak ckp die dah terikut-ikut tarian clubbing die ler kot shingga mmpengaruhi lakonannyer...dan x lupa pole-dance Carmen soo yg indescribable..hahahhaha

Satu scene yg mmng x tahan giler..bila Samuel tu pegang gmbar mak die..then amani ckp 'ur mom was beautiful' then we finally realized tats his mum actually Yasmin Ahmad...LOL....

ape2 pun bgi yg blum tgk Talentime...x rugi tgk.g ler..

for this limited edition..ak sertakan free sign-language lesson by Mr Julian..one of my fren...utk persediaan korng nak phm tgk cite nie k..enjoy...


video

2009年3月29日日曜日

Lets play!!!!

Baru jea pulang semula ke Jepun...so for my first entry..saje nak letak pic2 purikura sepanjang ak bercuti nie..
cite pasal percutian di lain ari ler plak k..heheheh
I'm using my DSi to take all the pictures..hihih


Received chocs for the 1st time ever (14 Feb 2009).....though I dun celebrate it


Funny faces using all the options in the dsi.....

milik siapakah alien ini...

wajah puteri RAJA..

my lil bro & my big sis

diriku setelah digemukkan....

the new Mr. mario

And cute faces too.......

guess who???

leh wat cover album nie...

Julian yg over....

Cik conan bersama cik syira....

Meow......

Scene in my next film..hahahha


da faces..

look alike??? RAJA-MYmirotic

Thats what I call sis&bro



So much thing to do wit my dsi..till then.




2009年3月21日土曜日

My SUJU!!!!!

Sorry sorry

2009年3月14日土曜日

Still in Malaysia..

Walaupun still duk malaysia ..still ade mase lyn lagu korea..SUPER JUNIOR bru kuar debut terbaru diorng..best giler with Sorry sorry..

My schedule tersngat pack..hampir setiap ari kuar x duk umah..after g bandung have to go to KL, then jitra ..then penang then to my fren`s house smpai kena mrah ngan my mum dah..

Tpi ari tu dah treat my mum mcm2 dah..so kureng cket marah die..hehhehehe

So klu sesapa nak jmpa me in Mlysia kena wat appointment dlu k..hehehhe

yg terbaru cik conan @ aishah tetibe mempelawa diriku tlng die ngajar kat tadika die..kena arrange my schedule back..x pe..wat amal jariah kan...

till then...

2009年3月3日火曜日

Now in MaLAYSIA....

Hari ke-2 di Mlaysia.....panas tu mcm besa ler...kali pertama kuar peluh mengalahkan org g jogging...
ari pertama jer dah g mkn nasi kandar..dibelanja oleh ayah cik shahrul nieZAm..hiihihi
sakit perut ak....coz its toooooo oily ler....bnyak kolestrol...

Ari ke-2 g shopping kat mall terdekat...skng nie kat cafe ler nie...lalu tepi McD tdi...ramai giler org Melayu duk sedap melantak burger McD...ape nak jadi ler...hahah

Aku pun try my best utk boikot nie..air milo pun dah x pesan sbb nak boikot Nestle...

Then g mkn secret recipe wit my mum...
Oh my..my mum dh semkin berisi..selama nie ak yg menjaga kadar kolestrol my mum rase sngat cdih sbb my mum dah nmpak sedikit bulat...

makan lunch jer..ak trus x bgi mak ak mkn nasi..bgi mkn fruits cake and fruits juice jer..hahahhaha
Dulu sebelum balik Malaysia..yg tu nak mkn yg nie nak mkn...skng nie dah 2 jam keliling mall nie..smua restoran ade...tpi rase nak mkn tu x de langsung...

Skng nie ak lebih suka jadi observer..tgk kelakuan org sekeliling...tgk gelagat anak2 muda skng..dgn couple diorng..dgn pusat game diorng...

rase mcm pemikiran ak nie dah berlainan cket..sbb tu org ckp..jauh perjalanan pemikiran pun semakin matang...
Dah rase x pikir nak makan ape....mkn keropok jer...mngkin sbb terlalu bnyak mkn onigiri kot..hihihih

ok till then...

2009年2月22日日曜日

Baito!!!!!

Skang nie tgh baito(keje sambilan) musim cuti...x de mase nak update blog lak...

This week's highlight:

  1. Keje sambilan AJIS(kira stok brng)
  2. Got myself a NIntendo DS i....
  3. Balik Malaysia next week...
  4. Go for holidays to Bandung next next week...

k tats for now..jumpa di Malaysia lak..

Doakan kepulanganku dgn selamat k rakan2..

2009年1月31日土曜日

Worth a thousand words

Assalammualaikum semua...harap semua sihat2 sahaja. Dah abis exam nie, x de keje nak wat so aku ambik keputusan utk tgk2 balik gambar2 lama.

Gambar yg simple jer mampu mengambarkan banyak perkara kan???

Gambar leh tonjolkan diri seseorng tu dari pelbagai persepsi..yg pasti persepti itu mestilah sentiasa positif hendaknyer..amin..
Actually, saje nak cerita bout my family coz somebody was complaining nape name die x de dlm blog aku. So, dah alang2 wat blog...aku nak semadikan dlm page aku nie..

My 1st sister, Nurdina @ kakak jer. Seorng yg pemalu?? ooooo x sekali. Tugas utama die membentuk kelakuan adik2 nyer . Bukan senang, 5 org tu. Seingat aku, aku lebih bnyak dirotan dgnnya drpada my own parent. Ckup tegas dan pgang teguh ngan prinsip die sendiri. Die org pertama yg aku akan cite smua problem aku coz she knows how to comfort me. She's my sis and my gurlfren..no need others...

My 2nd sis, Nooratiqah @ kak ngah. Wlaupun bergelar kak tpi masih use 'adik' when talking to others. Same like me, kmi pemboros, luv to eat, tpi x gain weight. Best kan?? hahahaha..

My big bro, Zaim @ abang. Actually kmi x guna title abang or kakak dulu. Just pakai name jer, tpi mase ak darjah 5 lbih kurng ler, ak dpt sejenis sindrom called '丁寧すぎる syndrome' or should we just called it ke-bangsawanan nyer syndrome.. Smua bende mesti ade etika. So I forced smua org guna title, klu x kena punishment. So, stat dri ari tu, smua pki title. Syndrome ak tu kekal smpai ak form 3, lain2 tanda:
ak x penah guna dialec kedah but KL nyer dialec sdangkan x penah duk KL pun. Then, penggunaan 'saya' dri 'aku'. Etika makan ler...dan pakaian..satu bende jer kekal kot...not being half-naked in front of public even among guyz...
pelik kan ?? tpi ntah ler....
Anyway my bro bru jer lpas bertunang..congrats!!!!


My 2nd bro, Zubir. Seorng yg petah bercakap, gaya persis karna, exclude the pantun jer. Suka sngat pgng bnyak jawatan, ketua biro ler, ketua pelajar ler etc. Tpi smua tu pun sbb aku gak. Asyik bgi motivation kat die lebih sngat sampaikan ade satu thap bile smua pelajar hampir2 nak pulau die (sbb die nak wat smthing to stop couple prob)..rilex jer die cakap

'x pe abve(my nick name), selama nie bir duk senang jer, kali nie bir nak cbar diri sndiri berhadapan masalah nie berseorngan. '
then alhamdulillah..skng nie jdi MPP lgi wit 4.0 flat result.


My younger bro, Zuhairi@ayie. Aku penah cite psal die nie..berbanding bir, dia lgi mtng. Sbb smua tindakan die di luar jangkaan ak. Walaupun die yg pling panas baran tpi alhamdulillah die pling cpat phm situasi yg berlaku dlm keluarga kmi. Also yg pling femes among the gurls, not like me....I learned to be a good bro coz of them..

Ak ingat lgi, tiap kali cuti skola bulan 12, ak akan wat tuisyen classes for them, using my home nyer pintu as blackboard. Then conteng ngan chalk. Memang klakar klu ingat balik...

Aku x tau nape, tpi bonding between us is so strong. Ak x leh wat ap2 keputusan pun tnpa meletakkan diorng terlebih dahulu including my parents. For exmple mcm cuti, klu I have trip ke g ngan fren but my bro lak x g mane2, I just cant let him be alone at home..cam maner pun ak bawa gak skali smpai kwn2 ak dah biase dah klu ak g ngan diorng bawa adik2....

Last2 ,every time ak kuar ngan diorng jer....mcm kat JAD or subang..most of time aku kuar ngan my sis and my bros jer..Selesa dan best....

X sabar nak balik nie....enjoy ur holiday and wait for me mum!!! my mum ngan dad nyer picture confidential cket..hahaa

FYI : abang zahir = abve k..

2009年1月24日土曜日

GEE!!!!!

Yeah exam dah nak abis..then my holiday..wait for me Malaysia..
kalau difikir-fikirkan balik..dah setahun x mkn McD and KFC ok jer..so rasenye nak keep up the way like this ler.....

utk exam kali nie..rase sngat x puas ati sbb ap yg masuk dlm exam mcm 1/10 jer dri yg kita belajar...not trying to say tat it too easy tpi bdak yg x dtg kelas pun rase-rasenye leh jer jwab...so how bout plaja yg rajin mcm like me nie hihihihi....yg bersusah pyh bngun awal pgi2 semata-mata nak g kelas yg agk boring...

tpi x pe..niat belajar ikhlas kerana Allah swt bkan kerana nak lepas exam jer...tpi rase fed-up plak ngan bebudak jepun nie..snng2 jer diorng lepas ekk....

It's been like almost a month I dont have enough rest..tiap mlm tido kul 3 bngun kul 7..sbb wat report ngan stdy nyer pesal...so bengang cket ler kuar soalan ntah ape2 dlm exam..
rindu zman di JAD bila soalan yg kuar tough2 smua then kita leh jawab ngan sepuas ati...rase lega....menconteng rumus2 wat jalan kira smpai berhelai2...marah org UNISEL tu budget kertas dah lari....SAVE ENERGY SAVE EARTH kan!!!!

anyway skng nie trying my best to be prepare for my kohai arrival..ak bru jer teringat..of coz smyng jumaat ak kena handle...xpe...at least I can learn smthing..bulan 2 nie bulan preparation utk jadi senpai yg disegani..hahhahah

Changing for the best kan amat digalakkan...my target this year..gain weight....try to change my outter and inner image...x perlukan sesapa pun utk menilai perubahan diriku sbb biarlah ak dinilai oleh yg Maha EsA kerana die yg lebih kenali diri ini lebih dri sesapa pun...
So be strong and jgn nilai org sewenang-wenangnyer just dri tindak tanduk nyer...kita x de kuasa utk menghukum baik buruk seseorng.....

Yg tu ak bru belajar recently sbb selama nie asyik fikirkan pndngan org jer...nak jaga ati si A ....tkut si B mrah...yg penting kita tahu niat kita dan pentingkan pandangan Allah swt...
Oleh itu..bermula dri ari nie..saat nie...I'll become a mature person..no one can judge me..I'll do what ever I want as long I know my heart say it right.....

till then.....

2009年1月16日金曜日

Friend vs Foe

Hello guyz,did u miss me? Of coz u did ,rite?For this post, I wanna talk about frenz and foes. 'Coz from what happen in Gaza actually remind me of family and my friends. The need to sacrifice for islam through the love itself and all that comes from a tiny piece of meat in every living single being. It is HEART. Well, actually I really want to write in english but somehow there is some part which I can't express it thru english. And I want to study for my exams. So I have decided to write in both but trying my best not to rojak the languages. So here we go....

This is a story of a fren of a fren of a fren of mine...but actually mine...

sorry lagu tema cam x sesuai....

Selama kita hidup nie, kadang2 terpikir pula sejauh mana kita mengenali rakan kita sebenarnya. 'bertemu dan berpisah kerana Allah' selalu mnjadi ingatan kpda kita bhawa smua muslim ini bersaudara. Namun kdng2 apa yg dipraktikkan ibarat indah khabar dari rupa. Apa yg ak merepek nie kan??Well actually I was just trying to say that smtimes we being hypocrite to each other. Depan kita jer nmpak baik tpi bkan main kutuk jer lgi kat belakng.

1 kwn rpt rasanye lebih berharga dri 100 org kawan biasa.


Ak dari dlu lgi seorng yg mnghargai kwn, mksd nye klu kite dah kwn ngan sorng tu, ak akn cube sdaya upaya to comfort him, bgi die rase mcm kita bersaudara. Sbb selain keluarga, kawan juga mnjadi tman utk kita kongsi sgala suka dan duka. Sudah mnjadi lumrah dunia, kwn mase riang ramai, kwn mase susah siap leh kira ngan jari jer.

Nape bende nie berlaku??

x boleh ke sesekali kita membuka sedikit ruang dlm hati kita nie utk menyelami perasaan saudara kita. Melihatkan keadaan camnie la, rmai bdak2 skng suka ambik tindakan sendiri bila berhdpan msalh. Coz no one there to help them. Rase percaya kepada teman rapat sendiri pun x der.

Bila ditnye nape x berbincng ngan teman? jawapn yg diberi adlh same iaitu

'kwn x fhm masalh saya'

So ape gunenye kawan selama ini selalu mndmpingi kite tpi sedikit pun x menyedari yg kite berade dlm maslah. Ak cukup mrh bile teman rptku x mahu berbincng mslahnya dgnku kerana ak fhm tugas sbgai rakn adlh utk same2 membimbing dan mnjadi tmpat bergntung antara satu sama lain. Manusia x dilahirkan utk hdup berseorngan, dan fitrah manusia juga memerlukan teman utk berbicara, malah islam pun mngajar umatnye saling membantu apatah lagi sesama saudara islam.

Like me and my best pal. Mase 7 thun mrupakn mase yg ckup lame utk ak mengenali die tpi ak rase ap yg ak tau tntng die cume la biodata dirinye saje....lahir di mana..tinggl di mana..mcm skema jwpan pulak.

Tpi yg mnjadi persoalan, ak lngsung x tau sjarah hidupnye, sejarah hitam dan manis dlm idupnye, keluarganye,..dan perkara2 yg ingin die kongsi dgn org yg snggup mndengar smua luahan tu krna ak tahu die ingin berkongsi bnyak perkara wlupun dianggap remeh tpi sedikit sbnyak die dpt merasakn kepentingn dirinye buat rakannye...

ak tau die ingin bercerita tentng perkara yg amat memalukan dlm dirinye, perkara sedih die penah alami, mslah keluarganye, sejarh ketika kecilnye dan mcm2 lagi..

tpi sayang semua luahan tu terbuku dlm hati dek rase takut akan semua rakan-rakannye lari mndngarkn luahan yg ber-emosi ,jiwang, cdih, ape lagi yg bdak2 rmja skng suke ckpkan kononnya. Pemikiran begini la yg mnyekat kpada rase ingin tahu yg lbih mndalm terhdap rakan kite, ish3..Aku pade waktu itu memberanikan diri berckp

'Dah bertahun kita bersahabat, mulai dari hari ini, segla masalah biarlah dikongsi bersme, klu boleh jgn ler bgi ade rahsia , itu baru namenye kawan'

......mungkin ade tokok tmbah cket tpi yg penting niat tu. Kwn yg ikhlas akn sedar yg kita nie ade mslah hanya dgn membaca riak wjh kita shja, x perlu die bertnya pun. Betulkan???

Ade gak satu ketika tu ak wish birthday to one of my best pal by singing him 'Birthday song'. Ak x mampu berikan brng mhl tpi yg tu jer seikhlas mngkin ak boler bgi...tu pun ade org ckp over la..Bgi ak lantak ler org nak ckp per..yg penting ak wat ikhlas, dgn harapan dpt mngukir senyuman seseorng di hari jadinyer...
It also doesnt mean I'm gay k
...kasih syng antara saudara sngat indah jika kita betul2 fahaminye..tiada perkataan dengki, mencaci, bongkak dlm bersaudara dan itulah yg ak kejar selama ini....so for the next post ak akn ceritakan kisah ak ngan 4 org sahabat karibku yg smpai skng nie pun kmi still best fren sbb jarak bkan mnjadi ukuran dlm pershabatan kmi tetapi hati..Jauh di mata dekat di hati kan!!!! till next post...