BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

2008年12月14日日曜日

winter = exercise???

Its been so cold lately and I've been so lazy, can't even move a leg right now. As long as I remember, its already been almost a year since my last jog in TBP( my x-apartment). I keep on taking in rather than sweating out!!!! what will happen when my mom see me in this kind of situation.

Its so frigging cold outside for outdoor exercise till I decided to have an indoor exercise instead. Like running around the small area in my apartment going to have me lost a pound. So I came out with interesting ideas yet less efficient.

How 'bout aerobic then???


It took me a while to search for a good video on youtube but finally ended with nothing. Then, I remember choreograph things that I also can learn on youtube. It more like synchronized moves or dances as long as it's not too over for me....

Since high school , synchronize has always be the main thing that would attract me. You can say I have involved in every single thing related to synchronize back there. (almost everything) Begin with choral speaking, orchestra, marching band, drama, puisidra, puisisains, quizzes, etc.

I was a big fan of Sultanah Asma( my mom's x-school) marching band and Sultan Abdul Halim orchestra team. They were superb..speechless...

Then I got this one video sent by one of my fren. It a choreographed dance by one of Korean-pop girls group SNSD or should I say Girl's Generation. It a very hard and confusing choreographed that takes me several days to master it...hahahahha...guess what no wonder they also superb in dance coz they are Tohoshinki's junior....doesnt expect that right!!!!
Well, as long as I can exercise indoor, it really doesnt bother at all. Plus , I live alone..all by myself..huuhuhu


So nyeo shi dae !!!

video



SMK Sultanah Asma Alor Setar

video

2008年12月9日火曜日

Marry U????

Salam aidil adha utk semua bagi tahun 2008. Kebelakangan asyik sibuk so nak rush masa kena post pendek2 jer. Tahun 2009 menandakan bermulanya alam baru di mana ak akan berusia 22 tahun. Ak asyik berfikir jer, memang kehidupan ini sekejap shja, 22 tahun bkan lagi terasa muda bagiku.

Mungkin sudah masa bginye utk ak berubah arah????

Tapi apa yg ak perlu buat utk mengubah arah diri ak sendiri??? Disiplin? Tanggungjawab? Tanggungan? uhmmm..

satu perkara yg menarik..entah kenapa..ak dah mula sukakan kanak2 bila dah baito jadi cikgu nie...adakah ini bermakna ak sdah bersedia utk menjadi seorng bapa??

Mungkin dgn menjadi seorng bertanggungjawab ke atas org lain mampu mengajar ak utk menjadi Zahir yg lebih matang dan lebih progresif??

Persoalan demi persoalan timbul dan ak pula kian jelas dgn jawapannya...adakah ini petunjuk yg Allah cuba berikan kepadaku ...utk melihat ak melangkah setapak lebih ke hadapan???

Susah ak nak menjawab..tapi ak tahu ak sudah mampu menjawabnya...
Pandangan ak kini semakin terbuka..mungkin sesuatu akan berlaku?? atau mungkin sesuatu atau seseorng menantiku??

Ak harapkan cuma yg terbaik...ak berserah pada yg maha Esa..

2008年11月21日金曜日

Wrong number!!!!!

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,

Saje jea nak bagi gempak cket tajuk tu padahal x de kena mengena sangat pun. Alhamdulillah, sekarang nie dah masuk musim luruh di sini dan cuaca pun semakin sejuk. Pada waktu mcm nie juga ramai yg x bermnat utk pergi ke kelas, meluangkan masa ke mall utk membeli baju yg sedikit tebal dan x kureng jugak yg nak wat trip g snowboarding burberry...hahhahaha
Tpi klu diajukan satu soalan jer ,

'What do you really want the most at the moment??'

bagi diriku , sudah tentu jwpannyer ingin balik ke kmpung kuar g jln2 wit my family. Kata org , 'family first'. Tapi bergantung kpd individu msing2 ler utk nak definisikannyer camner.
For me, g jln2 ngan famili is like 10 times lagi seronok kuar ngan rakan2. Bagi org lain x tau ler sbb ak dibesarkan dgn cara begitu. Anything happen jer, back to family business..hahhaha......ak suka kuar ngan my sis, my bro and my little bro. kuar ngan diorng dah jadi mcm habit and more fun. Antara sbbnye sbb kita lebih kenal dgn sibling kita dan x pyh nak jdi hipokrit control ayu ke macho like people alwuz did.
Kadang2 bile kuar g mane2 jer kat jepun, ak selalu teringat.

'kan best klu kakak dan kak ngah dpt tgk yokohama nie' or
' kan best klu bir ngan ayie dpt g skali disneyland'.

The feeling wit frens x sama ngan feeling wit our siblings. Balik mlysia nie pun, ak siapkan program nak bwa my bro g genting, insyallah coz baru ak sedar the fun tu bkan dtg dri kita tpi dtg dri org yg kita syng. Senyuman mereka jer mampu buat kita rase sronok. Sbb tu ramai yg x kisah mmbazir utk famili kerana senyuman diorng 'priceless'.

Klu nak dikatakan best fren pun , my best frenz are my sis and bros. Ade ap2 problem jer ak akn call diorng dan mnta nasihat dri diorng. Dsbbkan diorng lbih mtng dlm pertmbngan dri ak dan x cepat marah or melenting klu ak wat salah. Diorng akn beri reason nape tindakan ak salah dan beri motivasi pada ak spaya x mlakukan keslahan yg same lgi. Didikn yg sama juga ak gunakan utk didik adik2 ku spaya diorng dpt rasekan they have someone to rely on...lebih kurang ler.....

Kadang2 rase mcm jadi ayah org lak. Ak ingat lgi waktu adik2 ku balik jer skola, ak akn tnye bout their school day, ap yg mereka lalui pda ari tu. apa yg best ? ap yg x best?? then ak akn check result diorng stiap kali diorng abis exam DAN last skali yg diorng x suka sbb ak kuat berleter gak ler....tpi utk kebaikan diorng....

Rase rindu nak balik umah berkobar2 nie...alhamdulillah dah beli tiket pun...dah alang2 blan 3 nie cuti sekola..ak nasihatkan sekali sekala bawa ler keluarga or ur siblings kuar g mkn. Lbih baik lgi use ur own money kerana stiap tndakan kita akn jadi ikutan oleh adik2 kita klu kita pandai sampaikan mesej tu dgn baik.. insyaallah..

Ak pun x nak ckp bnyak sebenarnye..tpi hargai org yg kita ade selagi masih ada...kita balik mlysia bkan sbb nak mkn KFC ke PIZZA ke tapi sbb nak jenguk ayah ibu di kmpung...nak tunggu mase keje bru nak balas jasa????come on ler..zman dlu leh ler tu..skng nie waktu kita sihat cmnie ler wat yg terbaik balas jasa ibu dan ayah.....at least bila diorng dah x de.....sesama adik beradik nyer ikatan tetap ukuh hingga ke pintu syurga ..insyaallah..
k ...bye..salam


2008年11月5日水曜日

Discrimination!!!!!


Hello everyone. Hope u guyz been doing ok right now although some of us still worrying about the report , mid-term exam and bla bla bla.

Recently, I watched this one Japanese-program on Friday nite on tv called Music Station. It is known to be the best-viewed program since it is aired on prime-time. But then, something really interesting happened during the program that keeps me thinking till now.

One of the most famous asian group Tohoshinki never appeared on the show, especially with the recent #1 on weekly Oricon (their third one, which broke a record as foreign artist with three #1s). DBSK has been consistently in the top 10 weekly in Japanese Oricon charts with their singles and last album.

Music Station usually invites singers in top 10 in Oricon at least once to perform. However, this has not been the case with Tohoshinki, as they not treated fairly. And what surprise me more was that, I went to Shizuoka recently, walked into Music store and walked around the whole thing to find tohoshinki in the tiny k-pop section in the hidden corner at the back of the store. Tohoshinki sings in Japanese, it's for a Japanese audience and it is totally 100% in JAPANESE !!! and it's still in the k-pop section. I was like , come on!!!!

The main idea is not just about Tohoshinki, what I really want to express about is the way of some Japanese people treat outsiders. Based on my experience, living with Japanese and being accepted by them are 2 different things. Japanese have these strong ideas of competing who's the best with others even among themselves. So when it comes to the outsiders like me myself and I, it will be crucial for them to be on top of us.

Don't mean to hurt or bash the Japanese but believe me they get threatened so easily. So if they feel you presence might do harm to their position, it will take them anything just to get rid out of you. Like getting No. 1 in class or bought new pairs of shoes worth 6 man. But these cases can happen anywhere and anytime regardless your nation or your races. Right?? So do think bout it, and for the Japanese maybe this kind of thinking will make them safe in their on community.

I guess so.....

2008年10月24日金曜日

Work for money, or money work for U !!!!!


I shall be telling this with a sigh, Somewhere ages and ages hence; Two roads diverged in a wood, and I- I took the one less traveled by, And that has made all the difference.

Hello guyz. Long time no see. Have u ever noticed this poem before? It was written by Robert Forest, 'The Road Not Taken' in 1916. The poem is to be quite long but this particular verse that kept me thinking either what I'm doing right now, supposed to be the right choice or not. Well, we'll never know what is ahead of us, but one thing for sure, u must not regret every act you've taken.
This month marks the 6th month of me being in this beautiful country Japan. Besides the well-known technologies, Japan also attracts students from all around the world to work while studying here. I've seen my friends struggled 24-hours days and night, aiming the only thing that could fulfill their desire.......MONEY!!!!! But one thing remained as a problem, do money really going to solve everything????
Last week, I read a novel that keeps focusing on money and it's quite interesting after realizing there are so much thing in our life that depend on money. I love the parts when it stated that each human being has a weak and needy part of their soul that can be bought.
Human is controlled by emotions named fear and greed. First, the fear of being without money motivates us to work hard, and then once we get that paycheck, greed or desire starts us thinking about all the wonderful things money can buy.......( e.g. cars, 10万shoes etc)hihihih
Then the pattern is set. Everyday go to work, teaching or kutip sampah or Nanny ,get up, go back to work again......our lives are then run forever by two of these emotions. Getting more money, and we'll end up by increasing our spending. Right???
We fail to think, we feel fear, go to work, hoping that money will soothe the fear,but it doesn't. That old fear haunts us, and we'll go back to work, hoping again that money will calm our fears, and again it doesn't. Fear has play us it's trap of working, earning money, working, hoping fear will go away. Money is in control of the emotion and hence our souls. We actually think that money can eliminate that fear of not having money, of being poor, but the fear even gets worse.
Plus we don't want to lose our car, beautiful dresses, the high life that money has bought us. Many are emotionally desperate and neurotic, although they look rich and have more money.
So what u guys think???Will a baito be the best solution to this fear over a long run???
Tepuk dada tanyalah Iman k..

Till next post...........

2008年10月15日水曜日

Me, a Nanny!!!!

Hari yg pling memenatkan dlm seminggu. Hari dimana ak kene バイト(kerja sambilan) di sebuah tempat asuhan kanak2. Tpi pada mulanya ak bukan kene jaga bdak2 pun, mcm wat tuisyen ajar bdak sekolah rendah English. Mcm ak nie power English lak..tulis blog pun dlm Bm lagi....hahhaha. Sbnarnya ak nak tulis dlm English tpi sbb cbuk sngat dan ak x nak pikir2 bnyak bab grammar nie..waktu ak free bnyak jer ak tulis dlm English k..dun be sad my fans. hehehehhehe
Then wat mase skng nie ak jadi Sensei ler konon-kononnye pada 4 org bdak jepun yg kiut sngat. Semua gurl lak tu..rase best sbb x penah ade adik gurl so tis is the opportunity for me to get know japanese kids better. Wlaupun berlainan bangsa dan agama, tpi rase mcm no problem jer ajar diorng. Mcm anak sendiri lak...( wah..wah ...wah ) . Yg lawaknye diorng sendiri x sedar ak nie org luar ( International student) . Mngkin sbb ak nyer japanese power giler kot..hahahahhaha
Ak seronok ajar diorng wlupun duit x beribu-ribu yen macm org yg kutip smpah tiap ari dpt, tpi ak bersyukur dpt mngenali diorng dan sedikit sbnyak release gak tension ak ngan kerenah diorng tiap minggu. Ak nyer matlamat nak ajar diorng mcm sistem kat Mlaysia sbb bukan nak kate la...thp English diorng nie kureng cket tpi bab lain power lak..hihihihihi
So skng nie dah masuk blan ke-2 ak ajar diorng. Tpi disebabkan rmai parents diorng minat ngan cara ak ngajar, sekali 5 org bdak lagi ditambhnye masuk kelas ak. Ari nie paling tension, ak dah x rase mcm jadi Sensei tpi jadi Nanny lak. Skali bdak2 tu main2 lak ngan ak. Tgh ak ngajar wat bising ler..nak main ler..nak tu ler nak nie ler...last2 ak dpt idea ak pun ckp ler..

'ok, muridku yg over semua, sapa yg wat perangai pling elok ari nie, sensei bagi hadiah surprise. Wat bising no present for u k!!!!' lantang jer sora ak yg slama nie asyik berlembut ngan diorng jer.

So smua trus diam smpai abis kelas..tpi mmng x tahan sungguh ak..Skng bru ak tau perasaan kawan ak , cik Aishah a.k.a cik conan yg kini bertugas sbgai guru tadika di kmpng halamanku. Penah juga ak g tlg die jaga bdak mase kat Mlysia dlu, x ler seganas bdak jepun nie lagi. Nsib baik ak nie penyabar..tpi ak kene pikirkan 作戦(plan) for next week nie..nak wat cmner pun dah x tau dah.. Segala tips yg diberikan oleh sahabat karibku Si Aishah Over tu pun x menjadi.. Jaga ko Aishah balik Mlysia nie..ntah ape2 tips hang kan!!!
Ape2 pun ,I'll try my best for next week and hope everything will go smoothly as I already planned. Sape2 yg ade real experience ngan bdak2 tu bgi ler tips sbb ak dah blur nak wat per..Ak nie mcm alat utk bermain more than a Teacher to them.. hahahha...anyway thats all for now, till next post k..dun miss me k!!!!

Dun forget TVXQ new debut MIROTIC!!! hahahahaha



My kids...from left Miyu, Kasumi, Shizuru dan Yumika..yg 5 lgi x der dlm gambar...

2008年10月6日月曜日

Syawal tiba lagi!!!

Di hari yang mulia ini ku pohon keampunan, hanya satu yang ku pinta Pulanglah termenung ku sendiri memendam rindu tidak menentu kasih suci murni yang kita bina.



For this special edition, I think I'm going to write it in Bahasa. Hari raye, so kena la ber-bahasa tpi sorry sbb x reti nak berpantun lak..hehhehe..untuk tahun nie raya di Jepun..dan paling bestnye beraya ngan sensei kat kelas..siap wat smyang jemaah sesama lagi..hiihihih...x macam rakan yg lain, kali nie beraya pun sorang jea memandangkan I'm the only muslim in my Univ. Sudah menjadi fitrah manusia, siapa yg x sedih berjauhan dngn keluarga tercinta. Pada waktu2 camnie la, ketupat ,rendang and all that stuffs dah x menjadi bende yg utama...perkara utama yg berlegar di otak kita nie just 1 thing ...to be wit ur luv one....
Malam raye jer, dpt kita lihat pljar2 univ lain wat gathering etc. Rasa di hati nie mcm nak ponteng kelas nie supaya dpt berkumpul dan memeriahkan mlm raya ngan rakan2 yg lain. Tpi apakan daya, hadir ke kelas pun tnggngjawab juga. Bkan nye perkara main2 ponteng kelas nie. So x pe, kita berkorban demi tanah air tercinta. Pergi belajar walaupun di pagi raya dgn smngat kental mngingatkn org tersyng di Mlaysia.
Malam raye jea dah telefon famili, bertanyakn khabar ...chat ke x chat org di sane..tetapi bile sampai jea bab nak minta2 maaf nie lidah aku mcm terkelu jea.. x leh nak ckp ape2..kerana ak tahu sekali jer terkuar ayat2 bab nak pohon maaf nie..air mata aku akn autimaticlly jatuh berlinangan. Dngan sedaya upaya ak cuba mngelak dari mnyentuh bab tu dan bertanyakan tentng perkara gembira so diorang sentiasa gembira tanpa perlu ingatkan diri aku kat sini. Becoz the same thing happened swktu di airport ketika ak cuba memohon ampun ats segala silap laku aku, dgn sendiri nye airmataku mula mengalir. Mngkin sesetengah org anggap mcm cry baby, tpi dri dlu ak nie jarang menunjukkan kelemhan diriku kat depan my famili especially my beloved mom..segala kesusahan biar kita tnggung sendiri..Jwpn yg selalu ak bagi same jer..' Jgn risau la pasal zahir, yg penting semua ckp utk raya nie k, klu bir ngan ayie nak ap2 ke, gtau jer zahir k, klu ade mslah gtau k, zahir ok jer kat cnie, dun worry'...
Walaupun kdng2 melihat org lain gembira dgn perhatian yg diberi oleh keluarga, but I have to remember, I must be a good role model to my famili ...terutamanya adik lelaki ku yg masih bersekolah. Selalu gak ak nasihat kan die ' ayie, hidup nie tak leh bergantung kat orng sngat, susah payah kita sapa yg tau, kita 6 adik-beradik jea yg lebih tau. Tpi ayie jgn sdih, dlm keadaan macm mana pun, yg penting kita semua ada bersama, tu pun dah ckp. Wlupn x senng mcm org lain, at least smua bende kita usaha sendiri dgn rezeki yg Allah bagi k, slagi abng hidup abng x biarkan adik2 abng hidup ssah k,ingat tau....'. although it was nothing, for me tats the only words I could say to him.
Ak cukup bangga melihat ayie pada ari nie sikit pun x penah meminta ap2 kpdaku wlupun ak berstju mmbelikan dia sesuatu. Syawal tahun ini juga mengingatkan ak peristiwa di mana ayie,my youngest brother (who was 12) sanggup mengeluarkan duit simpanannya just to help me to pay for bills . Hari tu sepatutnya adlh hari di mana ak janji utk treat him to kfc. dia dah tunggu lama for me to treat him and tat was the time I got my biasiswa la. But the only thing he said was 'x pe, ayie byr cket, abng zahir pun bkan ade duit sngat, nak guna utk skola lgi kan?'..satu perkataan yg cukup utk mmbuatkn ak nmpk lemah di depannya. I was like so touched and stunned. x tau nak ckp ape dah. So from tat moment, ape2 yg berlaku in Japan, its going to be my problem, not theirs.
Tetapi kata org , perkara yg dipohon lebih baik dari ape yg diberi . Somehow kita kena phn maaf juga takut nnti x sempat lak. Tpi mulut rase berat jer tiap kali telefon ke rumah..I want to say I'm sorry..but I have to be the strong one..ak x snggup membiarkan adik2 aku melihat airmataku .....tats why I must be strong and stronger...utk hadapi cbran hidup nie..
kdng2 orng hanya menilai kita dri luaran lebih dri yg dalam, syawal thun nie cukup mngajar ak memndng hidup ini dari perspektif yg berlainan, ak berharap pada yg Maha Esa agar berikn ak kekuatan utk trus kuat dlm cbaran ini..dan semoga ak dpt berfikiran lebih matang dlm sbrang tindakan diriku kelak..sbb frankly speaking I'm not tat innocent as what people think I am. Kita jer yg tau mana buruk baik diri sendiri. Selagi ak rase diri ini lbih buruk dri luaran yg nmpak mcm baik jer nie, ak akn cuba perbaiki dgn akhlakku.. segala perbuatan baikku selama ini bukan nye my natural behaviour tpi adlh sebhgian dri usaha yg ak lakukan utk menebus sgala salah silap yg ak lakukan selama ini.. Mungkin rmi yg membenci diriku ini jika benar2 tahu betapa berdosanye diri ini.. Tpi biarlah perkara ini menjadi urusan diriku dgn yg Esa.
Bulan baik ini, ak mengambil kesempatan memohon maaf di atas segala salah dan silapku selama ini andai kata terkasar bahasa dan laku...semoga persahabatan kita kekal selamanye...InsyaAllah..

2008年9月25日木曜日

PUASA=FOODs?????



"Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir r.a berkata : saya telah mndngr Rasulullah SAW bersabda : 'Sesungguhnya yg halal itu terang dan yg haram itu terang, dan di antara keduanya pula trdpt perkara2 yg syubahat(tidak terang halal atau haramnya)yg tidak diketahui oleh org ramai. Org yg memelihara dirinya dri perkara2 yg syubahat itu adlah spt org yg mlindungi agama dan kehormatan dirinya. Org yg tergelincir ke dlm perkara syubahat itu akn tergelincir ke dlm perkara haram. Laksana seorng pengembala di pinggir sbuah tmpat larangan, yg akhirnya lalai dan masuk ia ke dlm tmpat lrngan. Adapun bagi setiap raja sebuah tmpat lrngan, dan tmpat larngan Allah itu adlah perkara2 yg diharamkan-Nya. Dan ketahuilah pd setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah HATI>' "

It was a fine day like always. A bit chill as it marked the beginning of autumn for this year. Doing my best to wake up though it just so nice to be under the soft 布団(futon). Realizing that my yellow round-shaped clock already have its two arms straight to 12, 'oh my, Zohor la!!' quickly jumped out from my futon and rushed for shower...

'Oh no..its already the 25th, I got 5 juzuk to cover...' mumbling around thinking the possibility of me finishing the 30 juzuk this Ramadhan..dont worry bout that too much ,like the japanese always say やればできる!!!!(Believe that u can).

Today also marked the end of my summer holiday. I'll have my first class tomorrow. Autumn class I guess I should call it, or sleepy class, whatever that suit the best. Ok then, back to the main topic.....What do we actually think or the main thing that always comes in mind whenever or wherever we're fasting???I would say FOODs or ' Ape yea nak makan utk berbuka hari nie??' or should I put it in the simple formula.
Puasa + Food = Bazaar Ramadhan
Something like that I think. I'm not really good in math though ( more to SAINS SOCIAL ). In Malaysia ,we can see bazaar in every single turn of our head. Its not smthng rare.Bazaar ramadhan..uhm..foods and drinks never fail to attract hungry stomachs. But we must always keep in mind, about the do's and the dont's. do BERSEDEKAH and dont over-buy and list go on..

Ok now lets take a peek on bazaar's hot stuff. I would say kuih-muih and lauk-pauk. Lots of menu to choose from, small stomach with big appetite (heheeh, not me of course).

So yummy, really miss it...



Dont worry , 100% pure without bacteria

But how much I write and tell u guyz about Bazaar, still I cant get my hand on the foods there as I'll be celebrating ramdhan and raya in Japan ( to be more specific during my morning class). Some of my fren in Meiji have decided to wear baju Melayu together in class. But its too 怪しい(doubtful).hehehheh.

Talking bout meals that I had everytime break fast, it would be my fav Tuna Mayo and sushi. So different right? and boring. It's like every single day , I dont even remember when was the last time I ate real foods. It was always be junk foods.


Because there is no much choice to eat from, we have to be really careful bout the thing we eat. Frankly speaking, japanese people really like BUTA (Pig) and every single meal have it. I just dont understand, its even in my fav tea.huhuhuh. Tell me...tell me..tell me why??? But for those who really want to dine outside sometimes , I can rcommend u guys to our fav hang out. Lets cheer for SAIZERIYA!!!! Well, saizeriya is not a japanese restaurant of course but the menus and foods, many are based on seafoods like shrimps,shrimps and shrimps. So whenever me and my fren hang out there, we usually eat the same thing. That would be the same pizza and the same pasta. I usually dine there 2~3 times a week. The funny thing is ,even the waitress recognise my face.hahahah. The story smthing like this:

It was the special day for me as I'm going to my fav restaurant Saizeriya like I always did. Climbing the stairs step by step while having a quick view of how many people are they in the restaurant now. Usually whenever a customer open the door, the waitress will eagerly say '何人様ですか?'(For how many person?) and '喫煙席?禁煙席?'(smoking?non-smoking?). But for my case it was different, the waitress usually just glances and then continues doing her works. Coz she already knows where I'll seat and what I'll order. So it is easier for her but a little bit embarrasing for me.huhuh.



So for the last part, I would like to list down the things that we should put extra cautions on when do our shopping etc;

  1. ラード(lard)
  2. 乳化剤(lemak tumbuhan or maybe binatng)
  3. 豚(babi)
  4. ショートニング(Shortening)
  5. ゼラチン(gelatin)
  6. ワイン(wain)
  7. 酒(arak)
  8. ベーコン(bacon)
  9. マーガリン(margerin)
  10. 味醂(mirin)

Till next post!!!!












Berbuka pose di Embassy!!llll

Actually it was nothing really. Maybe some of u think the embassy has hold smthing for Ramadhan rite....no la..the story actually somthing like this,


Once upon a time ...my best2 fren from SMS Tuanku Syed Putra ...a gurl Wan Munirah if I'm not mistaken,,heheh(jgn marah)...back there,we both FRESHIe meaning newcomers la..so slalu gak kena buli..not just tat,we were actually in the same debate team..she was the 2nd speaker..


So last week her parent(apparently embassy nyer staff) wat mcm berbuka coz at first I just asked MooN kuar to watch Lee Chong Wei (Japan Open) but then I have my class so I came up wit an idea...wat was it????


Coz Moon got 2 ticket free and I cnt go wit her (class) and only can join her for BERBUKA..so I decided to call Hijazi and Abul..so mase I tgh kat class at the same time Hijazi and Abul joined Moon and her fren (wit my free ticket) supported Malaysia main bdminton..


So,I dah wat 3 bende baik serentak ---bawa penyokong support Malaysia and perkenalkan kwn baru to Moon and menambah jemaah utk smyg terawikh...


But at last I was the one who have to be the Imam for Maghrib...good experience though..


Then mase mkn..punye ler sdp....masakan Malaysia katakan ..Utara + Nogeri 9....wush!!!!SODAP>>>>


So Moon have to go back to UK on the next day...tpi x pe hope we'll see each other soon..


Bnyak yg kmi bincngkan sbb x sngka die msk usrah gak..so mmng kelakar tpi serius waktu ckp psl borng baitul muslim ( nOt baitul maqdis) dan mcm2 lagi...


sape nak tau apakah itu borang tu kene la tnye TUT!!!!!! hehehheheh


well then..till next time...

2008年9月24日水曜日

海洋実習 1 and 2, Internship????

Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas membnting tulang 4 kerat nie..abis gak internship 2 minggu kat Yokohama..bukan tu jea lpas jea balik dri intern tu trus jea kena naik kapal for 3 days ,practical ler kononnye..
Yg lebih mencbr lgi mase tu waktu posa..penat x terkira dik oiii...tpi kite bnyak bersbr..org jepun nie nak kate fhm kita nie posa tu diorng phm sbnarnye..siap tau psl RAMADHAN and MEKAH lgi..tpi yg mnyebabkn diorng nie hampeh cket sbb x berapa nak hormat kitenye agama sngat..

Tiap kali waktu mkn jea..SENYAP jea ak bawa bekal sndiri bubuh nasi wat Bento( bekalan in Malay)...

Siap ade yg tnye lagi 'Excuse me zahir,ape faedahnye ko berposa nie??' in Japanese la..

Then mase tu yg cume terkuar kat mulut nie 'Waktu berposa nie, x kira kaya atau miskin ,pngkat darjat..kite smua sme..sme2 thn dhga lapar..sme2 diuji oleh Allah yg maha Esa'

Tetiba lak suasana jdi sunyi..baru tau diorng ,,ingat ak nie chikai2 jea ke..x bersedia mnjwb persoaln korng..

Then tat night ade sorng senpai nie lak x puas ati lgi nie..dia ckp

' Ak x puas ati bab mnm arak nie??Nape Muslim x leh mnm ark lak???Its my fav cenggitu...'

Ekeleh mamat nie (sora syasya) !!!pang kang baru dia tau..ak berdbat dri kul 10 smpai 3 pagi hnya utk gtau ak x leh mnm arak..lpas tu siap smbung lgi ' Ak x akn give up pjk ko smpai ko mnum!!!!' kate si mamat jepun nie...wah!!! dah lbih2 nie..wlupun die baik ngan ak slme nie tpi still x nak hormat agama islam( i kecil not I besar k) ak.....well apa2 pun I'll try my best next time in order to defend my case nie...hope Allah wit me..u guyz also k..

2008年9月23日火曜日

First time ever!!!


Hi guyz..its the the first time ever for me in blogging. Frankly speaking, I have no idea 'bout blogging and of course writing. But then my fren told me blog is similar to diary...the only difference people can read and comment on it.

I was like 50-50 'bout it. but then,realizing how much it can be beneficial to others and urself, I've decide to go for it!!! Like my fren alwuz say 'Lets go!!!lets go!!'..hahahhaa

So here I am..Finally with my new debut blog...I know how long my frenz and fans have been waiting for this moment..(hihihihih)

Just joking around..anyway cant wait for my next post !!!!!!!

hi............