BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

2010年2月24日水曜日

Busy..

Dah lama x update. Terlalu bz dengan hal pindah umah ,extend visa dan sebagainya. Tetiba lak hal UIA menjelma, membuatkan ak x tido lena. Tapi ak tawakkal je, kalau ade rezeki ak ade le, kalau xde nak wat camne kan.

Tapi ak harap-harap gak la untuk dapat UIA ni, at least boleh ringankan beban keluarga ak juga. Kalau boleh xnak le plak suruh depa kuarkan duit untuk nak cover ak lak. Mana la depa nak cari duit, nak gadai apa pun xdak. So ,kalau dah xdapat tu, ak xde choice le melainkan baito sambil belaja je kat cnie.

Ok gak la ak rasa, bersyukur dapat kokuritsu(kerajaan) nye Univ, at least x mahal sangat yuran pengajian die. Tapi adakah mampu untuk ak menanggung pressure yang besar dri belaja dan bekerja pada waktu yang sama?? Itu, hanya Allah sahaja yang tahu.

Borink tul duk cnie, teringin rasanya nak balik awal, nak jenguk mak ngan ayah kat kampung. Baru je call mak ak, ayah ak nye sakit masih lagi menjadi-jadi. Ak pun kadang2 confuse nak wat ape. Kalau ikutkan ati nak je keje balik Malaysia, boleh gak ulang alik tgk ayah kat umah. Nie dah duk jauh, susah le plak nak jenguk.

Walaupun ak nie dri kecik ,pemikiran x sehaluan dgan ayah ak, selalu je bergaduh, tapi ak masih phm lagi tanggungjawab yang ak galas sbgai seorang anak. Ingat lagi waktu PMR, sampai ak lari kuar umah gara-gara bergaduh ngan ayah ak. Bila teringat balik, ak pun x sangka ak boleh kuarkan kata-kata yang x sepatutnya dikuarkan sbgai seorng anak kepada ayahnya. Tu la , ramai orng ingat ak nie pendiam dan baik, tpi ak rasa ak nie lagi jahat dripada bdak2 yang lain.

Kalau bergaduh tu, smpai merah2 muka ayah ak. Chuak tu ada tapi ak mmng berani gile, siap cabar ayah ak tampar ak lagi, plus ak ingat lagi ak ada warning ayah ak jangan ambik tau lagi hal ak mase PMR dulu. Ayah ak pun bukan main lgi, siap ade skali tu harap ak mati lemas lak tu mase ak g trip g Pantai Merdeka. Memang kaw2 WAR antara kami masa tu...

Decision yang besar yang x disangka2 ak penah ambik waktu PMR dulu yg melibatkan ayah ak iaitu ak ambik IT instead of BIOLOGI. Sebabnye, ayah nak ak jadi DOKTOR waktu ak abis SPM nnti. Perasaan yang membuak dan menggelegak masa tu membuatkan ak x pikir dah 2 kali, terus tukar ke IT dan depan2 ak bgitau ayah yang ak x akan jadi doktor walaupun impian menjadi seorng doktor adalah menjadi impian ak selama nie. Ak akui gak la, ak memang spoilt brat masa tu..rebel kaw kaw..Mungkin ayah kecewa gak ngan ak masa tu, tapi apakan daya, konflik nie dah berlarutan selama mana yang ak ingat ia dah bermula.

Ak bersyukur Allah masih lagi beri peluang pada ak bukan sahaja untuk ubah sikap ak terhadap ayah tapi untuk ubah pendirian ayah yang terlalu teguh itu untuk kami adik beradik. Memang betul ego sangat penting bagi seorng suami dan seorng lelaki, tapi jika terlalu berpegang kepada ego itu, ia akan merosakkan diri sendiri.

Ayah kini tidak sihat, tpi begitu susah untuk ak hancurkan dinding ke-egoan ayah. Nak wat macam mana pun ak dah x tau. Tapi skarang ak belaja untuk lebih bertolak ansur dan berdiam diri walaupun kadang2 kata-katanya masih tajam menusuk hatiku ini. Aku pun hanya berdoa semoga satu hari nnti dilembutkan hatinya sedikit untuk ak,kakak, abang dan adik adik ku.

Belajar di luar negara banyak memberi peluang untuk ak berbaik semula dgan ayah ak. Betul gak kata orang, yang jauh itu akan dikenang dan lebih dirindu.

Lastly, tetiba lak ak lari tajuk dari cite bz kepada cite ayah ak, cuma terlalu risaukan keadaannya. Ak ade lagi 2 tahun di sni, bilakan masanya untuk ak berbakti kepada depa waktu depa tgh sihat nie......urrmmmmmm

2010年1月12日火曜日

Late riser........

Kebelakangan nie ak ade satu penyakit yang membahayakan...iaitu penyakit susah nak bangun..sekali tido je mesti xleh bangun...

Kalau cket2 tu ok lagi..nie kalau dah nak sampai zohor..terlepas zohor pun ada..xleh jadi le kan, especially time2 genting menulis thesis nie..

Macam2 gak cara ak guna untuk mengatasi masalah nie..Antaranya

  1. Takut xleh bangun, xyah tido trus...nie ak wat sekali semnggu..tido kat lab...
  2. Bawa balik keje umah..sambil baring2 leh gak sambung wat keje..
  3. Rajin bersukan...uishh nie penting..kuarkan peluh baru bersmngat nak ke lab...
  4. Membelanja diri sendiri selepas berjaya siapkan keje....nie pun leh tahan le effectivenyer..

Tapi still mencari jalan yg lebih baik spaya ak x trus tido memanjang bila ari cuti...

Chuak gak le...nnti Master dah le Univ jauh dari umah...skali x bangun..x g kelas le jawabnya...

Ganbare ke lab ari nie...minna mo.....hehehhehe

2010年1月8日金曜日

Trust....

Minggu yang sangat sibuk untuk semua orang dan minggu yang selalu membuat ak berfikir....

KAWAN atau SAHABAT menjadi isu besar untuk ak bulan ini.

Nape berkawan hanya untuk bercerita bende yang seronok je...bila kita mula menceritakan masalah kita, mereka mula berpaling...

Aku x paham dengan sistem berkawan mcm ini atau selama ini ak yang salah cari kawan...

I'm starting to lose faith in friendship...(actually since I was 9)

Mungkin sbb itu ak suka menyendiri kebelakangan ini (alwuz)..tapi bunyi cam anti-sosial lak

At least lebih baik dari berpura-pura memahami tetapi pada dasarnya x mengerti.

TRUST....perkara yang sukar difahami buat orang zaman skang.

Tapi x mengapa, sesungguhnya Allah selalu memberi petunjuk padaku..

Berdiam lebih baik dari berkata-kata..biarlah ak memilih menjadi yang lain dari yang lain...

Macam dlm movie...yang unique adalah HERO...watak tambahan selalunya yang mengikut, xde orang kisah kalau die xde pun di pertngahan jalan cite tu

Tapi apa yang orang nak tahu , apa akan jadi kepada HERO tu....

Bukan menganggap diri hero, cuma sedih melihat mereka yg berpotensi menjadi HERO ini dibiarkan terasing kesepian kerana yang jadi pilihan adalah watak sampingan yang selalu terikut2 TREND dunia terkini...

Lastly..ape la ak mengarut nie..I'm weird and I'm psycho but I like it coz I'm different...hehehheh

2009年11月28日土曜日

New beat..

Skang nie ak tgh syok dngar lagu dri Maher Zain lepas dngar satu masa g Autumn Gathering aritu..then check kat utube..smua lagu2 die best2..

Contemporary music with the same message to bring people to the rite path..really suit my emotion well

Check out the album..smua best2 giler...especially the hindustan version my fav..

2009年11月15日日曜日

Autumn....

Skang nie dah kul 4pagi....ingat nak g kenkyuu(lab) lpas subuh nie. Kalau x ngantuk la..tpi skng nie mata tgh kuyu jer nak tido.

So lebih baik g mandi dulu..pekena air panas cket..

xde bende nak wat, layan blog dan utube jer...

Skng nie mostly ak layan lagu korea jer lak, bukan ape ak suka tgk choreo yg menarik, J-pop nie ak rase strong kat band dan solo nyer singer. For girl and boy groups nie, kureng~~~~cket

Bukan nak kata, first suara x mantap dan live x power, 2nd tu choreo ntah ap2...x berstyle..kuang3

Ak dri kecik mmng suka bende melibatkan choreo nie sbb nmpak syncronizd..sbb tu ak selalu la msuk choral speaking ke..marching band...puisi drama ke, drama sekola etc..Sbb tu nmpak jer persmbhan ber-choreo, trus jer tertarik dan menarik..hehehhe

Klu korea nye choreo..lbih mantap ler sbb kebnyakan choreographer diorng dari US yg juga penah wat choreograph utk artis2 sana mcm Justin timberlake..

Saje je best tgk choreo nie sbb menunjukkan betapa ssahnye nak kejesama dlm memastikan keharmonian dlm performance tu..

Ak rekemen SM Ent artist..lbih kurang ala2 Johnny Ent or HP nye Ent tpi nie lagi power la...group2 yg power bwah ent nie BoA, Tohoshinki, Super Junior, Shinee, Girl Generation dan yg terbaru f(x)...

Ak bukan wota sngat tpi really fun to watch the choreo....

The latest from Shinee is ring ding dong which the dance is choreographed by the same person who choreographes dances for gwen stefani..though umur nak sama2 Hey say jump ,I prefer their concept..



And f(x) chu though most of the members nye umur sama ngan taraf Berryz koubou, their concept a bit mature and strong... their dance choreograph by Rino(japanese woman) who is one of the member of BEAT FREAK in American best Crew nyer show...

2009年9月30日水曜日

Raya datang lagi

Tahun lepas x dpt beraya ngan family, syukur tahun nie dapat gak beraya ngan family. Beraya ngan family nie yg bestnye bagi ak waktu nak wat persiapan hari raya tu. Waktu nie juga ler satu2 nya waktu smua orng dpt cuti. Leh kumpul ramai2 dan sembang2.

Raya tahun nie ak x jln bnyak sngat sebab ak nak luangkan masa ngan mama ak..sian dia asyik kesepian ngan my father kat umah..so cuti nie ak pun luang ler masa walaupun kadang2 tu kawan2 asyik ajak kuar..Tapi ak bgi alasan xde transport,snng cket...hehhehe

Paling best dan tragik mase raya nie waktu pgi2 raya..mase nak bermaafan tu. Tahun lepas ak x sempat nak join nangis2 nie. Tahun nie ak sempat menangis DOUBLE lagi. Campur tahun lepas nyer.

Dulu2 ak x nangis2 sngat bila nak minta ampun2 nie...selalunye my sis and my lil bro nangis.Tapi skng kan diorng dah besar. X abis2 duk ulang dialog sama

'zubir ensem kan???', 'ayie ensem lagi...' etc....

biasa la bdak2 remaja nie..tapi sesetngah bdak JAD pun camtu gak...

Back to cite pgi raya, mase nak minta maaf tu ak cool jer....sbb bukan turn ak lgi, ak jdi tukang camera la takut2 x sempat lak nak tngkap gambar. Aksi nangis2 dimulakan oleh Kak Long ak, baru pgang tgn jer dah mula mnangis, then aksi ini trus diperhebatkan lagi ngan Kak ngah ak.

Nasib baik abang ak cool jer, ak pun ingat ak cool jer. Tapi lepas tgk mak ak nangis, ak trus terasa syahdu dlm ati nie, sdih x terkira campur ngan x balik tahun lepas. Smua perasaan itu trus membuat ak akur ngan airmata ak mencurah2 kuar...

Ditambah plak ngan adik ak duk pasang lagu raya plak sbgai background music untk menambahkan kesyahduan...

Adik2 ak tu sbnarnya nak nangis gak..sbb tu depa pakai spek hitam. Saje nak cover.tapi apa2 pun time raya, sesi nie paling best. Ayah ak lari siap2 dah sbb die takut die nangis gak sbb 2 tahun lepas lgi dahsyat aksi nangis menangis nie..hehhehe

Enjoy the video ....yg kbnyakan lawak disbbkan adik2 ak yg sedikit over...hahahhah

aksi tangisan melampau telah di-edit kuar..tnggl yg lawak2 cket jer...



video


video


video

2009年9月9日水曜日

Semakin ari semakin malas

Yeah,tinggal lagi seminggu nak balik. Perasaan seronok bukan main lgi , dan perasaan mlas ke kenkyuu(lab) semakin mncurah-curah.

Semnjak 2 menjak nie ak asyik g lab lmbat jer. Bkan ape, dah posa so ak x nak ler wat keje yg kena masuk bengkel dan bertukang2 nie..bnyak debu oohhhhh...

Ari nie gak ak rase bengang cket sbb kali pertama ak gduh ngan labmate ak yg japanese sorng nie...bulan posa nie ak try mybest utk sbar jer ngan die, tpi tiap kali ak bgi idea, ade jer yg x kena bgi die..

dah ler ak nk blik mnggu depan, wat bnyak songeh die mnggu nie...So , skng nie ak wat jer ikut plan yg ak dah rncng b4 nie, yg lain lantak ler die wat sengsorang mnggu depan..ak nak balik RAYA!!!!

Tapi, bile msuk final year nie, bru ak sdar, ak nie kurang smngat TEAMWORK...mngkin sbb ak biase keje ALONE dri dulu, so smua keje x jadi when it comes to TEAMWORK...Ak rase besalah gak kat die sbb ak x bncng ap2 ngan die, ntah ler..ak jdi blur tanpa idea bila dlm team..tpi klu duk sorg2 wat keje, bnyak lak idea nie kuar.

Bulan posa nie ak nak mnta maaf kat die thru my blog...hahha..dun wory, blik dri mlysia nie ak akn wat yg terbaik utk bantu die as team mate..Hopefully..hehhehe