BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

2009年4月21日火曜日

Wanna hear my life story???- part 1

Tidak ku sangka thun nie ak dah berusia 22 tahun kan??Mase camnie la semua kenangan masa kecil2 dulu mula ler teringat kembali..Seronok bila kita ingat balik zaman kanak2 dulu..ada kenangan yg pahit dan ada kenangan yg manis..
Tapi bgi ak, kenangan yg paling x dpt ak lupakan masa kecik dulu waktu ak terpaksa dipisahkan from my family..

Cite die bermula selepas my family face the biggest crisis..when my parent divorced..ade ler sbb2 tertentu..di situ juga bermulanya perpisahan antara kmi 6 beradik...

Actually kmi smua ikut my mom sbb mase tu my mom x nak smua berpisah kan..tpi tau2 jer la mase tu dgn my mom x keje so mmng susah nak jaga 6 of us...MASE nie gak ler terserlah smua sikap2 sebenar adik beradik yg kmi pnggil pakcik dan makcik nie. Bkan niat utk memburukkan tpi dah jadi lumrah alam, bila senang org nampak tpi bila susah wat pejam mata jer..

Aku masih ingat lgi sikap mereka yg x snng ngan kehadiran kmi dan suruh kmi kuar cpat2 dri umah diorng. Mngkin kmi nie membebankan kot..

Then smpai ler masa my mom terpaksa ambik keputusan drastik bgi kmi smua kat org..Jgn slh fhm.nie bkan slah sapa2..even me dunt blame my mom..sebab x de sapa yg lebih fhm keadaan kmi pada mase tu selain kmi sendiri..So kmi rela pergi tnpa bnyak soal ler...

So kmi dipecahkan ,ak diberikan pada sebuah keluarga..mase tu umur ak 5 tahun. Keluarga nie x de anak, so gembira giler die lpas dpt ak..mula2 tu rasa x selesa gak tpi lpas kakak ak (mase tu darjah 6) ckp nie wat smntara jer so ak pun x kisah ler..

Di situ bermula ler kehidupan ak sbgai anak orng lain. Smua benda die belikan kat ak, ak diberikan pendidikan yg sngat lengkap..Setiap malam kena baca buku though I'm still 5 back then. Mula masuk tahun 1 mase umur 6 thun..Ibu( wat I called my foster-mom) tu cikgu skola..SO ak plaja pling muda dlm kelas tu..ak tahun 1 sebnyak 2 thun..x g kindergarden pun..hahah..x ambik pts.

Smuanye ok smpai ler satu ari tu..mama ak nak ambik ak balik..then mula ler drama drama nie...Ibu ak x nak bgi balik kat mama ak..mase tu ak x tau ape sngat..bukan nak kata ler, ibu ak nie siap pengaruh ak sruh nangis klu mama nak ambik, dia ckp dia syg sngat kat ak..camtu ler..x ingat sngat..ak pun mase tu dah confius mane satu nak ikut, either my MOM or IBU???

Then nasib bek my sis (KAK dina) nie pandai..die org pling bertnggjwab penah ak jumpa(hahahah) ..wlupun masih muda mase tu, die berusaha nak ambik ak balik...dia call pakcik ak..gtau adik ak zubir sakit..sruh ak balik jenguk jer kejap...SO ak dijemput oleh pakcik ak tnpa pngetahuan IBU..

Setiba jer kat umah, kak ak serang ak tiba2 smbil menangis..dia marah giler waktu tu..die ckp ak mcm kacang lupakan kulit ler...x sedar diri ler..tinggalkan famili utk hidup mewah ler..mcm2 ler..sebijik cam drama mase tu..ngan menjerit2 smpai semua jiran leh dngar...
Aku diam jer mase tu, then lpas dia abis marah2 ..selamba jer dia ckp

'Esok kita pindah, klu ang syg lgi kat mama..jgn duk p balik dah umah tu..'

Ak terkejut!!!..mama ambik keputusan utk pndah semata-mata utk halang Ibu dri ambik ak semula..
Adik ak lak..zubir pun , kak ak dah ambik die mnggu sblum tu dri keluarga yg lain tu...

SO smpai skng ak bersyukur ler ade kak camtu...tnpa die ak rase ak dah jadi sbhgian keluarga sane....setahun bersama Ibu ak x akn lupakan..cuma jdikan sebgai pengalaman hidup . Pengalaman yg mmpu ngajar ak erti independence..heheh..

Then kembali ke pangkuan mama..ak masuk darjah 1 sekali lgi..boring giler...tpi xpe..walaupun mase tu idup kmi sngat susah ngan 6 beradik smua kecik2 lgi tpi smua tu x penting...wats important kmi bersama..cukup ler berpisah setahun lamenyer....susah biar dikongsi bersama..

ade bnyak kisah menarik lgi sblum ak lupa. yerla dah makin tua kan ..nanti ak kongsi lagi k.

till then

2009年4月16日木曜日

Bermulanyer Kenkyuu

Waa..bermulanyer sudah sem baru dan juga merupakan tahun terakhir bgi ak bergelar mahasiswa..kalau masuk master cite lain..

Project utk thun nie memang ak fokus wat design jer..sbb ak tau nanti for resume kite kena isi computer skills and project ape yg kita terlibat..so ak pun ambik ler lab Yagi sensei..nak tau sebab pe??sbb lab die nie guna banyak giler computer simulation..yg paling baru nie MAXSURF.


MAXSURF nie bkan pe..yg nie utama jer , die ade sub lgi tu smpai 6 pecahan simulation which are SEAKEEPER, HYDROMAX, HULLSPEED, PREFIT, STRUCTURE, PLUS.


Bkan itu shaja ,ade lgi simulasi2 tambahan utk membantu dlm pengiraan math. Aku tanya sensei sempat ke blaja smua?? Jawapnnye die ckp senpai2 sebelum nie smua baca manual sendiri without any guidances from him..huh??? susah gak nie.


ak rasa sem nie paling penat sekali, nak kata kelas berkurang memang ler..tapi bnyak benda kena revise balik..dah 2 mnggu ak x makan nasi..melantak pasta ngan onigiri jer..skng nie tiap2 ari tido lewat kul 2 ,klu bngun lewat k gak ..nie kena bngun awal gak sbb lab ak semnggu 5 kali kena dtg lak tu ( pecahan 1,2,2) dlm semnggu. Letih2..


Tapi lepas tgk contoh resume kawan ak..bdak tahun akhir UTP..ak chuak cket sbb bnyak benda rase ketinggalan nie..ak perlukan lebih bnyak computer skills especially for simulations dan ak perlukan bnyak pengalaman mengendalikan projek dimana ak leh dpt gak tahun nie..so x leh ler malas2..


Nak kena prepare for entrance exam lgi..huhuhu..ak x kisah pun x pass..bnyak lgi pilihan ade..yg penting cuba...ehheheheh


So skng nie kena ler bersabar nak g mane pun..bulan 8 nie pun x leh baito..cdihnyer..nak g jln2 pun x leh sbb ari sabtu pun kena g lab gak..huhuhu

Bersusah-susah dahulu..bersenang-lenang kemudian
Nanti pun ingat nak g education fair masa Golden Week nie..insyallah klu dpt tawaran keje ok..ingat nak keje dulu b4 sambung master sbb kdng2 kita x nampak ap yg actually kita belajar for?? SO lebih baik memcari dan memahami nyer terlbih dahulu thru real experiences..STREET SMART vs BOOK SMART...I prefer STREET SMART

Ape2 pun..peluang di depan mata rebut jer..dpt offer nnti bru fikir nak ambik ke nak tolak...jgn terlalu bergantung pada 1 option jer..nnti nyesal ..huhuhuh..mcm ak x dpt KEIO UNiv dulu ler..dah xde rezeki..



Till then..

2009年4月10日金曜日

Master???

Skang nie smua bebudak JAD tgh cbuk pikir pasal nak sambung master..yer la tahun terakhir kan . Smua cbuk mencari sponsor takut2 rezeki x murah x dpt yg MARA nyer..

Baru2 nie kuar result exam...subject yg pling ak chuak mase wat sem lpas,ingatkan dah gagal turn out to be well enough...berpusing 360 darjah result die..bersyukur sngat ak..kali pertama mata ak bergenang air mata bersyukur ke hadrat ilahi....( mase nak ambik result tu pun,tgn sejuk..berdebar2 ati ku)

Keputusan kali nie menentukan ak dpt suisen(recommendation) from sensei ke x..so mesti ler chuak abis...bgai berada di udara lpas dpt result (sbb tu org ckp flying color) hehehhehe..

Then, baru ak terpikir..x kan ak nak berhrp kat suisen jer kot. Memanf betul ak x yah ambik exam for master, tpi the reality adakah my level right now sekufu or setaraf ngan master nyer course. Berhari-hari ak berfikir dan berfikir. Aku x suka lgi jdi org yg mengharap things without usaha. Ibarat menunggu bulan jatuh ke riba. Klu ade ok jer tpi klu x de???

Kita pun dah sedia maklum Allah swt dah tempatkan kita kat tmpat yg sepatutnye one day tpi wat mase skng adakah kita tau kat mane kita sptutnya ditempatkan??? we dunt know rite...itulah gunanye berikhtiar.

So I've decided to try for other Univ nye master. mane tau rezeki ku di sana. Pelbagai info tlah ku cari, memohon sensei ku utk mndapatkan application and kakoumon( soalan2 terkumpul) for me to practise and to prepare..skng nie tinggal me and my own usaha jer la...

Semoga sem nie ak x selalu bngun lewat..kena stdy balik lpas terkejut beruk tgk soalan kakoumon die....soalan pendek jer 2 jam..huh...
juga tibalah masenye utk nota2 jadku yg ak bawa dhulu smpai lebih 20kg utk berbakti kepadaku semula..

begitu juga ngan nota2 yg ak scan..sbb recycle tu recycle gak..tpi syang sngat nak buang..so nsib baek ak telah semadikan ko wahai notaku dlm bentuk yg telah discan..heheh

so hrp2 lpas nie ak berjaya make smthing for myself..the worst case pun master kat tokai..at least i already got my suisen...huuhuhu

till then

2009年4月3日金曜日

Mum's day

Walaupun sedikit terlewat..still gak nak ucapkan SELAMAT HARI IBU to my lovely mum...


Semoga sihat selalu..miss u so much....u look beautiful ngan things I've sponsored(from head to toes) but still not enough to repay what u have done for me....though its quite an expensive bag..

mama;

1) thanx for slalu tman aye g tgk wayang wlupun mama x phm sngat cite dragonball aritu...
2) thanx for x selalu marah aye walaupun aye selalu ckp masakan mama taste kampung ...tpi skng teringin lak nak mkn masakan kampung...huuhuh
3) thanx for x marah wlupun aye ngan ayie selalu tergelak klu mama tersasul......
4) thanx for being my best fren..
5) thanx for letting me be anak ksyngan mama.......more than the rest..hihihi( coz my bro did stole mama nyer kain batik wat alas tido kat asrama sbb rindu)
6) thanx sbb x mrah walaupun aye selalu tease mama..dan suka sengetkan tudung mama....hihihih
7) thanx sbb dah jga pemakanan skng....coz I dun want u to be sick..
8) thanx gak sbb tiap malam selimutkan aye mase balik aritu wlupun x berapa efisien....satu bdan kena gigit dek nyamuk ....
9) thanx gak sbb sudi nangis utk pelakon drama indon...wat bazir air mata jer...bek nangis for me,....xpe...touching2...nsib bek x nangis tgk spa Q tu..hahhahhah

Wait for me raya nie insyallah....I'll buy u a new bag..hihihih

Special for u..from Girl generation..dear mum..listen to my heart..

2009年4月1日水曜日

Talent time...


Cite yg ak tunggu2 selama nie..ambik tiket balik mlysia 28hb girigiri jer leh tgk cite nie....
nasib bek cinema buruk kat SP tu tayang cite nie tepat pda waktu premier die..

Bagi ak lpas jer tgk cite MUkhsin, ak dah mula terpikat ngan gaya sentuhan berlainan pengarah Yasmin Ahmad ( but I'm not a big fan of her or should I say him....wondering???)

Tapi gaya cite memang best , penuh kelainan ngan adat resam pelbagai bangsa. Dulu mukhsin nyer cite, fokus utama moreto Malay, tpi kali nie berbeza dgn sentuhan lebih kepada adat org India.

Penggunaan English yg bagus..lawak yg spontan..ckp membuktikan filem nie mampu berdiri staraf ngan filem box-office yg lain..

cite yg cuba lain dri pengaruh teknologi..berkisarkan Mahesh yg speech and speaking impaired person yg telah jatuh cinta ngan Melur (kacukan Melayu-england cket) dan di situ terselit cita mngenai ketaatan seorng anak, tolak ansur dan lain2..

Sedih gak lar mase last2..akak dpan ak tu nangis teresak-esak lgi....naseb ak control lgi...

ak bagi 10 per 10 nie..perfect..muah...

Filem the worst penah ak tgk plak cite 'SAYANG U can Dance'...
cite mngarut yg penah ak tgk dan cite pertama ak gelak smpai menangis sbb x tahan ngan scene2 yg ntah ape2.

Kesian kat sharifah amani kena berlakon cite cenggitu..nak wat ala2 High School Musical..at least la choreograph tu wat ler elok2...tpi cam hampeh jer..

Ngan si dafi yg nari mcm ala2 g nari kat zoux club jer....kawan ak ckp die dah terikut-ikut tarian clubbing die ler kot shingga mmpengaruhi lakonannyer...dan x lupa pole-dance Carmen soo yg indescribable..hahahhaha

Satu scene yg mmng x tahan giler..bila Samuel tu pegang gmbar mak die..then amani ckp 'ur mom was beautiful' then we finally realized tats his mum actually Yasmin Ahmad...LOL....

ape2 pun bgi yg blum tgk Talentime...x rugi tgk.g ler..

for this limited edition..ak sertakan free sign-language lesson by Mr Julian..one of my fren...utk persediaan korng nak phm tgk cite nie k..enjoy...


video