BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

2010年2月24日水曜日

Busy..

Dah lama x update. Terlalu bz dengan hal pindah umah ,extend visa dan sebagainya. Tetiba lak hal UIA menjelma, membuatkan ak x tido lena. Tapi ak tawakkal je, kalau ade rezeki ak ade le, kalau xde nak wat camne kan.

Tapi ak harap-harap gak la untuk dapat UIA ni, at least boleh ringankan beban keluarga ak juga. Kalau boleh xnak le plak suruh depa kuarkan duit untuk nak cover ak lak. Mana la depa nak cari duit, nak gadai apa pun xdak. So ,kalau dah xdapat tu, ak xde choice le melainkan baito sambil belaja je kat cnie.

Ok gak la ak rasa, bersyukur dapat kokuritsu(kerajaan) nye Univ, at least x mahal sangat yuran pengajian die. Tapi adakah mampu untuk ak menanggung pressure yang besar dri belaja dan bekerja pada waktu yang sama?? Itu, hanya Allah sahaja yang tahu.

Borink tul duk cnie, teringin rasanya nak balik awal, nak jenguk mak ngan ayah kat kampung. Baru je call mak ak, ayah ak nye sakit masih lagi menjadi-jadi. Ak pun kadang2 confuse nak wat ape. Kalau ikutkan ati nak je keje balik Malaysia, boleh gak ulang alik tgk ayah kat umah. Nie dah duk jauh, susah le plak nak jenguk.

Walaupun ak nie dri kecik ,pemikiran x sehaluan dgan ayah ak, selalu je bergaduh, tapi ak masih phm lagi tanggungjawab yang ak galas sbgai seorang anak. Ingat lagi waktu PMR, sampai ak lari kuar umah gara-gara bergaduh ngan ayah ak. Bila teringat balik, ak pun x sangka ak boleh kuarkan kata-kata yang x sepatutnya dikuarkan sbgai seorng anak kepada ayahnya. Tu la , ramai orng ingat ak nie pendiam dan baik, tpi ak rasa ak nie lagi jahat dripada bdak2 yang lain.

Kalau bergaduh tu, smpai merah2 muka ayah ak. Chuak tu ada tapi ak mmng berani gile, siap cabar ayah ak tampar ak lagi, plus ak ingat lagi ak ada warning ayah ak jangan ambik tau lagi hal ak mase PMR dulu. Ayah ak pun bukan main lgi, siap ade skali tu harap ak mati lemas lak tu mase ak g trip g Pantai Merdeka. Memang kaw2 WAR antara kami masa tu...

Decision yang besar yang x disangka2 ak penah ambik waktu PMR dulu yg melibatkan ayah ak iaitu ak ambik IT instead of BIOLOGI. Sebabnye, ayah nak ak jadi DOKTOR waktu ak abis SPM nnti. Perasaan yang membuak dan menggelegak masa tu membuatkan ak x pikir dah 2 kali, terus tukar ke IT dan depan2 ak bgitau ayah yang ak x akan jadi doktor walaupun impian menjadi seorng doktor adalah menjadi impian ak selama nie. Ak akui gak la, ak memang spoilt brat masa tu..rebel kaw kaw..Mungkin ayah kecewa gak ngan ak masa tu, tapi apakan daya, konflik nie dah berlarutan selama mana yang ak ingat ia dah bermula.

Ak bersyukur Allah masih lagi beri peluang pada ak bukan sahaja untuk ubah sikap ak terhadap ayah tapi untuk ubah pendirian ayah yang terlalu teguh itu untuk kami adik beradik. Memang betul ego sangat penting bagi seorng suami dan seorng lelaki, tapi jika terlalu berpegang kepada ego itu, ia akan merosakkan diri sendiri.

Ayah kini tidak sihat, tpi begitu susah untuk ak hancurkan dinding ke-egoan ayah. Nak wat macam mana pun ak dah x tau. Tapi skarang ak belaja untuk lebih bertolak ansur dan berdiam diri walaupun kadang2 kata-katanya masih tajam menusuk hatiku ini. Aku pun hanya berdoa semoga satu hari nnti dilembutkan hatinya sedikit untuk ak,kakak, abang dan adik adik ku.

Belajar di luar negara banyak memberi peluang untuk ak berbaik semula dgan ayah ak. Betul gak kata orang, yang jauh itu akan dikenang dan lebih dirindu.

Lastly, tetiba lak ak lari tajuk dari cite bz kepada cite ayah ak, cuma terlalu risaukan keadaannya. Ak ade lagi 2 tahun di sni, bilakan masanya untuk ak berbakti kepada depa waktu depa tgh sihat nie......urrmmmmmm

7 コメント:

kyo_9 さんのコメント...

otai giler ko..
cuak siak ak~

匿名 さんのコメント...

bro...tgk kabhi kushi kabhi gham sket...huhu

shineeshimizu さんのコメント...

@saido: ak mmng psycho cket dulu..skng pun ade cket..kuang3
@ anony: pesal tgk hindustan lak..tpi lbih kureng ler..bek tgk cerekarama tv3..yg tu baru sesuai..hehheh

BMX photo さんのコメント...

こんにちは!お元気ですか?
あなたは私たちのウェブサイトでBMXの写真の多くを得ることができます。してください自転車に乗って、我々ができる安全な地球覚えている。

宮保雞丁Alex さんのコメント...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

julien hakym さんのコメント...

zahir...im so touched with your story..bese lar..prngai bapak zaman skrang..aku lg nyampah kt daddy aku tp sbb igt diowg dh tua..sok2 diowg dh x da..sunyi n sedih gila plak..kesimpulannya..aku doa ko berjaya n papepon..your dad must b proud of u.. :-)

julien hakym.

Sang Petapa さんのコメント...

Sabaq la zahir...ayah aku pon ego dia tinggi gak. Tapi lama2 nt ok la... Blajaq rajin2 weyh! Rindu kat hg...ntah bila la bleh jumpak. :)